Публикация

Център за пациенти с диабет отвори врати в Пловдив

Първият у нас център за деца, болни от диабет, отвори врати в Пловдив.


Целта на този уникален център е обучение на деца, родители и млади хора, които са поразени от „чумата" на 21 век - захарния диабет.

С помощта на дарители - физически лица и фирми, в центъра е изграден фитнес за деца и възрастни, както и зала за обучение.

На разположение на пациентите от цялата страна ще бъдат лекари - ендокринолози, както и медицински сестри, специално квалифицирани за работа с деца и възрастни, страдащи от диабет, съобщи Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата с диабет.

По думите й за децата ще има и детски парти-клуб „Малките захарчета”.

Желаещите ще могат да посещават центъра всеки ден от 14,30 часа до 16,30.

Припомняме, че у нас има повече от 3 000 българчета, страдащи от диабет. „Проблемите на децата с диабет не се решават”, коментира Елисавета Котова.

Тя е категорична, че все по-сериозен става проблемът с недостига на тест ленти. Отпусканите от държавата 1100 бр. за година стигат за не повече от 6-7 месеца. Парадоксът е, че за лицата над 18 години се отпускат само 150 ленти, което поставя пред сериозно изпитание болните.

„Това означа, че болният трябва да си мери кръвната захар веднъж на 4 дни, а при някои пациенти се налага това да се прави дори по 6 пъти на ден”, обясни Котова.

Тя е категорична, че държавата дължи много на болните деца. Според нея, смяната на здравните министри на практика стопира свършеното от организацията, която тя ръководи, защото договореното спира и с новия екип се започват преговори отново.

Точно поради тази липса на комуникация и диалог до дни Националната асоциация на децата с диабет ще заведе съдебен иск срещу НЗОК. Делото ще е заради неясните критерии за отпускане на аналогивите инсулини, обясни Котова.


Коментари