Публикация

Безплатни очни прегледи в Пловдив

До края на месец април ще се провеждат безплатни прегледи за катаракта и глаукома в Медицински център -1, Пловдив.


За консултациите не трябва талон от личния лекар. Единственото условие е пациентите да си запишат предварително час на тел. 032/ 644222 или в интернет страницата на клиниката - www.medcenter-1.com.

Екипът на Диагностично - консултативен медицински център - 1 прави този благотворителен жест към пациентите във връзка с наближаващите големи християнски празници Цветница и Великден. Безплатните прегледи за катаракта са свързани и с факта, че пролетта е един от най-подходящите сезони за оперативното й отстраняване.

„Няма проблем операцията да се направи и през лятото”, конкретизира доц. д-р Марин Атанасов, очен хирург в „Медицински център – 1”. Доц. д-р Марин Атанасов и д-р Екатерина Георгиева, офталмолог, ще извършват безплатните консултации.

При хората, които се нуждаят от отстраняване на катаракта, с изключително прецизна апаратура ще се измерват вътреочните параметри, за да се изчисли абсолютно точно диоптъра на изкуствената леща, която заменя естествената.

„Операцията на катаракта е безкръвна и с продължителност 15-20 минути. Прави се с местна капкова анестезия”, обяснява доц. д-р Марин Атанасов. Премахването на старческото перде се прави с ултразвуков апарат като разрезът на окото, през който се работи, е 2-2.5 милиметров.

През този разрез се вкарва сонда, която изсмуква ядрото на помътнялата леща. След това се слага навитата като „палачинка” изкуствена леща. Тя са¬ма се раз¬гъ¬ва в око¬то и за¬е¬ма пос¬то¬ян¬на¬та си по¬зи¬ция. В повечето случаи няма шев, още на другия ден оперираният е в пълна кондиция, след 2-3 дни може да шофира, след седмица вече да работи, а след месец дори да извършва тежък физически труд.

Оперираният от катаракта вижда по-добре от преди, не само заради отстраняването на помътнялата природна леща, а и защото се премахва диоптърът, ако пациентът е имал такъв. Това е възможно благодарение на съвременните импланти – вътреочни лещи, които коригират предшестващите рефракционни аномалии на окото.

Ако пациентът е бил късоглед, далекоглед или е имал астигматизъм едновременно с операцията на вътрешно перде се коригират и тези аномалии. Чрез най-съвременните изкуствени вътреочни лещи има възможност да се премахне и т.нар. старческо далекогледство /прес¬би¬о¬пия/ - необходимостта от очила за четене и близко виждане при възрастните хора.

„С мултифокалните лещи се постига и невъзможното – корекция на зрението, за да може пациентът да гледа еднакво добре и надалече и на близо, т.е. да няма нужда повече от никакви очила”, посочва доц. д-р Атанасов.

Междувременно днес ще бъде проверено състоянието на зрението на всички възпитаници на дом „Рада Киркович". Профилактичните прегледи  се извършват от офталмолозите от МБАЛ „Св. Мина". В момента там се провеждат и безплатните консултации за ранна диагностика на глаукома. Глаукомата е едно от социално значимите заболявания и води до пълна слепота.

Коментари