Публикация

Бял хляб, тоник и други страстоубийци

Милиони мъже и жени по света страдат от понижено либидо. Това твърдят фармацевтичните компании, които си осигуряват огромни печалби от лекарства за сексуални проблеми.


Годишната сума от продажбите само на Виагра в целия свят възлиза на 316 милиона лири. На пазара се появи и ново хапче, което още по-бързо повишавало мъжкото либидо.

Дали обаче решението на проблема с пониженото сексуално желание е в хапчетата? Всъщност, то може да е много по-просто.

Сексолозите обясняват, че понякога много от ежедневните ни навици - от храненето до приемането на лекарства при простуда – могат да се окажат причина за пониженото либидо.
 
БЯЛ ХЛЯБ
Прекалената консумация на бял хляб и други преработени въглехидрати може да понижи сексуалността, посочват от Британската диетична асоциация. Белият хляб освобождава захарта по-бързо от пълнозърнестия, а по-големите количества захар се свързват с появата на умора, което означава и липса на енергия за секс.
 
От прекалената употреба на захар се напълнява и се повишава нивото на естроген в организма. Съответно нивото на тестостерона при мъжете се понижава, отбелязват гинеколозите. Пълните хора се чувстват и по-непривлекателни. Освен това, притокът на кръв към половите им органи е по-слаб.
 
Въпреки че тестостеронът се възприема като мъжки хормон, той е необходим и за женското либидо.
 
ЛЕКАРСТВА СРЕЩУ ПРОСТУДА И ГРИП
Според сесколозите, лекарствата за простуда и грип влияят отрицателно на либидото. Те не само намаляват желанието за секс, но понякога нарушават и ерекцията.

Изследване на учени от Кливлънд открило, че приемането на антихистамини може да предизвика проблеми с еякулацията при мъжете и да наруши либидото при мъжете и жените. Според учените антихистамините вероятно засягат тази част от нервната система, която е свързана със сексуалната възбуда и оргазма.
 
-brr-

НЕДОСТИГ НА ЖЕЛЯЗО

Една от 4 жени не приема достатъчно желязо с храната, а при недостиг на желязо страда либидото. Специалистите посочват, че при ниско ниво на желязо намалява кръвоснабдяването, а от там и енергията. А хората нямат желание за секс, когато са изтощени.

Най-добрият източник на желязо е червеното месо. То кара мозъка да отделя аминокиселини, които са важни за доброто настроение. Червеното месо е също добър източник на В-витамини, които помагат за превръщането на поеманите въглехидрати в енергия. То е богат източник на цинк, който е важен за производството на тестостерон, който от своя страна събужда желанието за секс. Други източници на цинк са фасула, ядките и стридите.

ХАПЧЕТА СРЕЩУ ВИСОКО КРЪВНО
Британските лекари смятат, че тези хапчета намаляват значително либидото, защото понижават пулса и кръвоснабдяването на гениталиите. Най-зле влияят диуретиците и бета блокерите. В последния брой на Международното списание за клинична практика се съобщава, че мъжете, които се лекуват с нови видове бетаблокери, подобряват еректилната си функция с до 69%. Никога обаче не спирайте приемането на лекарство преди да се консултирате с лекар!

ЯБЪЛКОВИДНА ФОРМА НА ФИГУРАТА
При по-голяма обиколка на талията или ябълковидна форма на фигурата спада количеството на един протеин, наречен секс-хормон свързващ глобулин (СХСГ), който се произвежда в черния дроб, обяснява лондонският ендокринолог д-р Марк Вандерпъмп.

Този протеин е жизнено важен, защото той се свързва с тестостерона и го придвижва по тялото. По-малкото количество на този протеин означава и по-ниска концентрация на тестостерон.

TOНИК
Известно е, че прекаляването с алкохол намалява сексуалните възможности на мъжете и притъпява чувствителността и на двамата партньори. А хининът, който придава особения вкус на тоника, допълнително влияе отрицателно на либидото.

При опити с мишки учени от университета в Лагос, Нигерия открили, че хининът е токсичен за тестисите и намалява нивото на тестостерона. Друго изследване показало, че той намалява значително концентрацията и подвижността на сперматозоидите.

Изследването за първи път установява, че дори и 3 месеца след спирането на приема на хинин - симптомите продължават. Смята се, че той променя нивото на невротрансмитерите в мозъка, които влияят на настроението и други органични функции.

БЪРЗО ОТСЛАБВАНЕ
Много са жените, които се опитват да отслабнат и да станат по-привлекателни, но по ирония на съдбата това убива сексуалния им живот. Бързото отслабване обърква хормоните и дори повлиява на плодовитостта. Ако загубите за кратък период повече от 10% от теглото си, организмът изпада в паника от мисълта, че го подлагате на гладуване. Сексуалният интерес спада, защото липсата на хранителни вещества означава неподходяща среда за развитието на плод в утробата.

БИЛКИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ЛИБИДОТО
Лекарите предупреждават, че понякога някои от десетките билкови лекарства, които се препоръчват за повишаване на либидото, могат да навредят повече, отколкото да помогнат. Някои природни продукти се приготвят при ужасни условия в Азия и може дори да са отровни. Други съдържат тежки метали, които влияят зле на либидото. Не купувайте билкови лекарства по интернет!

-brr-

ДИАБЕТ

Притокът на кръв е много важен за секса. Освен че диабетът уврежда нервите, което означава по-ниска чувствителност към допира, 50% от мъжете диабетици страдат от еректилна дисфункция  заради стеснени артерии, увредени нерви и нисък тестостерон. Всичко това намалява сексуалното желание.
 
РОМАНТИЧНИ ВЕЧЕРИ
Една богата вечеря в романтична обстановка не означава активност в леглото, посочват диетолозите. По-правилно е да правите секс преди да отидете на ресторант.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ..?
Три лъжици печен фасул се равняват на 5 порции плодове и зеленчуци.

Един тежък, богат на въглехидрати обяд предизвиква голям енергиен срив след около 2 часа. Организмът насочва енергията си към храносмилането, което предизвиква сънливост. Ясно е, че в такъв момент на човек не му е до секс.

ХАПЧЕТО
По ирония на съдбата, много хапчета против забременяване убиват  страстта. Хормоните в тези хапчета подлъгват организма, че вече сте забременяли и нямате нужда да се размножавате. Освен това като спират овулацията, хапчетата понижават нивото на тестостерона.
 
Германски учени от Тюбинген са изследвали хиляда жени и открили, че те, които използват хормонален метод за предпазване от забременяване, имат понижено либидо.

ВЪЗРАСТТА
Тестостеронът е основният хормон, който контролира желанието за секс, но с възрастта неговите стойности бавно спадат. В 70-те си години мъжът има само две-трети от тестостерона, който е имал през 20-те си години. Понякога мъжете откриват, че дори и виаграта не помага на либидото им . Причината според специалистите е, че виаграта подобрява ерекцията като увеличава притока на кръв, но тя не повишава тестостерона и следователно сексуалното желание.

Кардиолозите отбелязват, че две-трети от мъжете с еректилна дисфункция страдат от коронарно сърдечно заболяване, за което те може да не знаят поради липса на типичните симптоми.
 
Диабетът, болестите на щитовидната жлеза и на хипофизата също могат да създадат проблеми в леглото. Ако имате проблеми с ерекцията, си направете тест за тестостерон и за тези заболявания. За най-точен резултат изследването на тестостерона трябва да се направи рано сутринта.

ОПИТИТЕ ЗА БЕБЕ
Много от хората, които се опитват да си направят бебе, нямат представа за негативния ефект на тези опити върху сексуалния им живот. Любовният акт става под натиск и механично и много от мъжете започват да се притесняват преди акта. Всички тези усещания изчезват, ако престанете да се фиксирате върху периода на овулацията.

Коментари