Публикация

Първата кардиохирургична операция в историята на Бургас

Гражданите от Бургас вече могат да разчитат на модерно кардиохирургично лечение и няма да се налага да пътуват из цялата страна за животоспасяващи сърдечни операции.


Екип от кардиохирурзи на кардио център „Понтика” направиха първата сърдечна операция в Бургас на жена на 64 години, на която замениха увредена аортна клапа. В рамките на няколко дни бяха извършени още седем операции, като две от тях на пациенти с остри живото застрашаващи сърдечни проблеми.

Кардио центърът разполага с ултра модерен операционен блок с две зали за кардиохирургия в близост до ангиографската лаборатория, което е златен стандарт в обслужването на пациентите със сърдечно-съдови заболявания, съобщи д-р Тодор
Якимов, началник на отделението по кардиохирургия в новата специализирана клиника.
„Искам с гордост да заявя, че вчера спасихме възрастен мъж на 80 години в тежко сьстояние с триклонова коронарна болест, на който поставихме троен аорто-коронарен байпас и сега вече е в стабилно сьстояние и няма опасност за живота му”, добави д-р Якимов.

В специализираната болница по кардиохирургия и кардиология „Понтика” лекарите вече прилагат пълния обем сърдечна хирургия за възрастни: аортокоронарен байпас, както в условията на ЕКК /екстракорпорално кръвообращение или т.нар. „апарат сърце-бял дроб”/, така и на „биещо сърце” с използване на артериални съдове; клапни протезирания, клапно съхраняващи операции, обем редуциращи операции на лявата камера и др.

Отделението поема и спешни състояния като инфаркт на миокарда, дисекация на аортата и работи в тясна колаборация с отделението по инвазивна кардиология. Към кардиохирургичното отделение функционира и високоспециализиран сектор по реанимация и интезивни грижи с 8 легла за наблюдение и интензивно лечение на оперираните пациенти. В екипа на отделението по кардиохирургия като консултанти
ще оперират и изтъкнатите специалисти проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина” и д-р Димитър Николов, началник на отделението по кардиохирургия в Болница „Токуда”.

В специализираната болница по кардиохирургия и кардиология в Бургас могат да се лекуват всички здравноосигурени българи с направление от личния лекар.

За информация и записване: 056/ 893 860, 056/ 893 861 и централа 056/ 893 862.

Коментари