Публикация

С какво да се храним, докато кърмим бебето?

Бременността, лактацията и кърменето на бебето са физиологични процеси, но в същото време са нестабилни състояния за организма на жената.


През този период тя може да страда от липсата на много вещества. Всекидневното нарушаване на хранителния режим по количествен и качествен състав (недостиг на белтъци, мазнини, витамини и минерални соли, особено калций и желязо) може да стане причина за сериозни нарушения на здравето на майката.

Кърмещата жена е необходимо да се храни често, по няколко пъти през деня. В периода на кърмене е желателно да се приемат повече течности, например сок или чай. Храната трябва да е разнообразна и да включва в дневното меню мляко, месо, риба, хляб, овесени ядки, плодове и зеленчуци. За кърмещата майка няма противопоказни храни. Няма продукт, който може да наруши кърмата или да я направи негодна за бебето.
Разбира се, не трябва да се употребява алкохол или ако се употребява да бъде в много ограничени количества и изключително рядко.

През първите две седмици след раждането някои жени не могат да се хранят много. В този случай не трябва да се насилват, а да ядат колкото им се иска. Приблизително след 15 дни при кърмещата майка се завръща апетита. Желателно е да се консумират повече зеленчукови салати и да се ограничат консервираните зеленчуци.

Запомнете, че сурови плодове трябва да консумирате постоянно. Яжте някакво количество плодове в продължение на два дни и наблюдавайте детето си. Ако няма кожни зачервявания или обриви можете да продължите да ядете този вид плодове и постепенно да включите нови. При консумацията на няколко вида плодове и зеленчуци едновременно е трудно да се определи от какво е възникнала реакцията по кожата на детето.

Необходимо е да обърнете внимание на начина на приготвяне на храната. Старайте се тя да не е много мазна, лютива, пържена и да не се подлага на продължителна топлинна обработка.

Коментари