Публикация

Урок по италианска кухня за начинаещи

Италианската кухня зае трайно място в кулинарията по цял свят. Всички вече приготвят лазаня, паста, пица.


Следващите съвети ще ви разкрият някои тънкости при приготвянето на автентична италианска паста и пица.

Доброкачествената паста
... не прави водата мътна и пенлива. Разбърквайте пастата веднага след завирането, защото тогава се отделя най-много от нишестето и пастата се слепва. Количеството на водата трябва да бъде 10 пъти повече от количеството на пастата, което варите.
 
Класическият италиански начин на приготвяне на пастата
...изисква пресни и сезонни продукти, като домати, патладжани, тиквички, грах, чушки, гъби, спанак и др.
 
Пресните подправки
...са по-вкусни от изсушените. Купувайте малки количества пресен босилек, ригън, мащерка, магданоз и ги използвайте веднага. За да ги запазите свежи, ги увивайте в мокра хартия и ги съхранявайте в хладилника.

Купувайте прясно месо
...морски дарове и използвайте черупките и кокалите, за да сварите бульон. За по-добър вкус и аромат добавяйте в сосовете бульон вместо вода.

Никога не слагайте олио
...когато варите паста, не я изплаквайте с течаща студена вода, не я заливайте с масло преди да я смесите със соса.
 
Идеалният начин

...е да варите пастата 1-2 минути по-малко от предписанието /обикновено се препоръчват 10-12 минути/. Добавяйте 7 грама сол на литър. Отцедете пастата, прибавете я към соса и оставете на слаб огън за няколко минути, за да поеме ароматите.

При наличието на 200 вида паста
...съчетанието е малко сложно. Общото правило е: тънката паста, като спагетите, се съчетава най-добре с гладки и тънки сосове, които покриват повърхността им равномерно. Тестените изделия с грапава повърхност и тези, които имат дупка в средата, като пене, се съчетават по-добре със сосове с по-груба субстанция. За по-дебелите тестени изделия, като фетучини, са подходящи по-тежки и мазни сосове.

-brr-

Правилната пропорция
...на соса към пастата е по равни части от двете, но може всяка от двете части да е с 1-2 лъжици повече, ако така ви харесва.

Когато мариновате месо,
...пилешко или морски дарове, не добавяйте солта, за да останат сочни. Посолявайте ги по време на печене.

Инвестирайте в добро качество
...зехтин за салатите, за предпочитане extra virgin. Зехтинът придава великолепен вкус и аромат на ястията.

Когато приготвяте соса
...използвайте вино. То трябва да е от средно качество. Бялото вино е подходящо за по-леко подправени сосове със сметана, морски дарове и безмесни продукти, а червеното -  за червени меса и сосове с по-силни подправки, като розмарин.

Използвайте хляб от предишния ден
...за брускети, сандвичи или панини. Така те стават по хрупкави и  продуктите върху тях се задържат по-добре.

Винаги поливайте със сос пицата
...оформяйте малко ръбче по краищата й и след като излеете соса го покрийте изцяло със сиренето и другите гарнитури, за да не изгори по време на печенето.
 
Тесто за домашна пица:

Продукти:
500 грама обикновено брашно, 275 грама хладка вода, 15 грама захар, 8 грама сол, 12 грама суха мая, 20 милилитра зехтин.

Начин на приготвяне:
Размийте маята с вода и я оставете да преседи  5 минути, докато маята шупне. Смесете бращното, солта и захарта. Направете кладенче в центъра и сипете в него зехтина и водата. Разбъркайте с лъжица, докато се получи гладка смес. Сложете тестото върху чиста повърхност и го размесвайте с ръце, докато тестото стане гладко. Оставете го да отлежи няколко минути и го разделете на 8 равни топчета. Сложете ги на леко намазнен поднос и ги покрийте с чиста влажна кърпа. Когато топчетата удвоят размера си – след около 1 час – те са готови за оформяне и печене. 

Добър апетит!


Коментари