Публикация

Ниските дози на ацетилсалициловата киселина могат да ви спасят

Д-р Питър Елууд е професор в Медицинския университет в Кардиф, Великобритания, и водещ специалист за ролята на ацетилсалициловата киселина в превенцията на сърдечно-съдовите заболявания. През своята почти 50-годишна изследователска практика проф. Елууд е публикувал повече от 300 проучвания в тази област. Но безспорно вниманието на световната медицинска общност е привлечено най-вече от извършеното през 1974 г. от професора и екипа му първо проучване за връзката между ацетилсалициловата киселина и намаляването на смъртността от инфаркт на миокарда.


По време на срещата на екипа ни с проф. Елууд, той ни показа малък ключодържател, който всъщност представлява кутийка, съдържаща две таблетки. „Аз съм на възраст, в която са възможни изненади за здравето ми, поради което съм готов да взема ацетилсалицилова киселина при първите признаци на започваща сърдечна атака или проблем с мозъчното кръвообращение. Това може да намали последиците от евентуален съдов инцидент и дори да спаси живота ми”, категоричен е проф. Елууд. Той е привърженик на тезата, че понякога сложните ситуации могат да имат неподозирано прости решения. Едно такова решение е превенцията с продължителен прием на ниски дози ацетилсалицилова киселина. Това е достъпен, евтин и същевременно много ефективен метод за предпазване от здравните бичове на нашето съвремие. Рисковете от ниските дози ацетилсалицилова киселина са минимални, а ползите са доказани. Все пак е важно човек да се консултира с личния си лекар или с кардиолога си дали за него е подходящо да взима всеки ден по 100 милиграма.

Проф. Елууд, доколко от поведението на конкретния човек зависи дали ще се разболее от инфаркт или инсулт?
Тези крайни последици от съдовите заболявания на сърцето и мозъка не идват внезапно. Преди това има един продължителен процес на увреждане на артериите от атеросклерозата. Лошото е, че много често човек не усеща абсолютно нищо и за него и за близките му инфарктът или инсултът идват като гръм от ясно небе. Всъщност факторите, които довеждат до атеросклерозата, в по-голямата си степен са зависими от начина на живот на конкретния индивид. Има и наследствени моменти, но те въздействат много по-слабо.

Кои са тези фактори?
Те са широко известни. На първо място високото кръвно налягане. Следва високото равнище на общия и на лошия холестерол, както и на триглицеридите. Обездвижването, нерационалното хранене и наднорменото тегло са в пряка връзка с увреждането на кръвоносните съдове. Като прибавим диабета при значителна част от хората, както и тютюнопушенето, картината става пълна. Всъщност именно чрез контрола на рисковите фактори в западния свят се постигна намаляване на смъртността от инфаркт и инсулт. За възникването на тези остри заболявания значителна роля има и образуването на тромб в кръвоносните съдове. Затова е важно да се препятства възможността за повишено „слепване” на червените кръвни клетки (тромбоцитите) помежду им.

Трябва ли всеки човек над 50 години да взима ниски дози ацетилсалицилова киселина?
Това е въпрос на лично решение и на препоръка от личния лекар. При пациентите с налични рискови фактори ацетилсалициловата киселина има доказано действие в превенцията на фатални сърдечно-съдови инциденти. Все повече се доказва и ролята му срещу рака на дебелото черво. Тук не говорим за лечение, а за предпазване.

А каква е ролята на ацетилсалициловата киселина при спешни състояния, напр. внезапни продължителни болки в гърдите?
Много е важно в такива случаи да се вземат веднага 200 – 300 милиграма. Това би трябвало да го препоръчат по телефона от спешната помощ още при първото обаждане на пациента. Затова хората със сърдечни проблеми или с рискови фактори трябва да носят винаги ацетилсалицилова киселина със себе си. Дори и болката да не се окаже сърдечна, ацетилсалициловата киселина пак ще помогне, но няма да навреди.

Коментари