Публикация

„Златен стандарт” при лечението на мозъчни тумори

Защо технологията „гама-нож”, супермодерен метод, чрез който досега в света са излекувани около 500 хиляди пациенти, се нарича „златен стандарт” в радиохирургията, какви са преимуществата и приложенията му?


Проф. Селджук Пекер от отделението по мозъчна и неврохирургия при болница „Аджибадем Козятаъ” на едноименния турски холдинг казва: „Това е един от най-ефикасните методи, при които се избягват хирургическата интервенция и всички усложнения, до които тя може да доведе. Тук ролята на нож играят гама-лъчите, които отстраняват туморите.

С гама-ножа се избягва засягането на важни зони в мозъка – убиват се само туморните клетки. Това е безкръвен метод, без анестезия, престоят в клиниката е понякога само часове. Приложим е за малки тумори в мозъка (до 3,5 см), разположени на труднодостъпни места. За 13 години имаме над 4000 успешно лекувани пациенти”.

Проф. Пекер посочва приложенията на технологията - при доброкачествени и злокачествени мозъчни тумори, съдови и функционални увреждания на главния мозък, заболявания на очите.

Понякога се използва и след хирургическа операция върху остатъците от тумора. Целта е да се предотврати уголемяването му и след време да се улесни неговото смаляване. Технологията се използва за предотвратяването на операциите при някои заболявания.

Най-голямото предимство на технологията е, че главата на пациента се обездвижва. Неподвижен е и радиохирургичният апарат, излъчващ гама-лъчите. По този начин лъчите стигат до тумора, а грешките и рискът да се засегнат други органи се свеждат до минимум.

При другите методи пациентът може да раздвижи главата си и затова са нужни допълнителни изследвания и манипулации.

По въпроса каква е продължителността на лечението проф. Пекер пояснява: провежда се стереотаксически магнитно-ядрен резонанс и компютърна томография със закрепената на главата рамка. Според състоянието на пациента сеансът може да продължи от 15-20 минути до 2-3 часа. На същия ден след лечението пациентите могат да се завърнат у дома и към обичайните си дейности.

За контакти:
www.acibadem.com.tr
international@asg.com.tr   
bulgaria@asg.com.tr 

Коментари