Публикация

Любимите храни на ... костите

Без значение на каква възраст сте, винаги трябва да полагате грижи за костите си.


Повечето хора ги приемат за даденост, мислейки, че те са най-силната и най-твърда част от тялото, но с течение на времето здравината на костите може да се влоши.

Остеопорозата, при която костите стават по-крехки и чупливи, вече не е заболяване само на по-възрастното поколение. Все повече и повече младежи стават жертва на това заболяване,заради лошите си хранителни навици.

Ето кратък списък на най-любимите храни на костите:

Мляко
Млякото е основен източник на калций, както и на витамин D. Изследвания показват, че други млечни продукти (като сирене и сладолед) също са добри алтернативи, но докато те съдържат калций, повечето нямат витамин D.

Ядки и семена
Не подценявайте любимите си ядки и семена. Тиквените семки са богати на магнезий, който помага за усвояването на калция. Други ядки (като бадеми и шамфъстък) могат също да са полезни.

Орехи
Орехите са богати на омега-3 мастни киселини, които имат множество ползи за здравето. Те съдържат и алфа-линоленова киселина, която укрепва костите.

Моркови
Тези зеленчуци се добър източник на алфа-каротин, бета-каротин, както и бета-криптоксатин. Консумирайте ги сурови под формата на салата.


Коментари