Публикация

Как да превърнем полета със самолет в удоволствие

Пътуването във въздуха си е истинско удоволствие, стига мъгла, вулкан или намръщен служител да не го превърнат в кошмар.


 А и сами можете да развалите ваканцията, ако не се информирате предварително, закъснеете за полета, натъпквайки в куфара каквото ви падне.
Обикновено на летището трябва да сте 2 часа преди излитане, за да имате време да се чекирате и да минете проверките, а после заслужено може да хапнете и пийнете кафе.

Имате право на два вида багаж – единия в багажника на самолета, другия в салона с вас. Ръчният ви багаж обикновено трябва е с определени размери и тегло, които трябва да проверите предварително. Прегледайте указанията какво можете да вземете в чантата, тъй като дори ножици могат да ви изкарат последовател на Осама. Внимавайте с парфюмите, тъй като е разрешено да се носят течности в опаковки до 100 мл, общо не повече от литър. Купените от фришоповете шишета трябва да бъдат опаковани и запечатани от продавача.

Стандартната норма за безплатен превоз на регистриран багаж за икономична класа е до 20 кг. Всичко отгоре ще ви струва допълнително, в зависимост от дестинацията. Не слагайте в регистрирания си багаж документи, ключове, пари, кредитни карти, бижута, лаптопи, камери и телефони. Проверете предварително дали някои вещи не са забранени там, накъдето летите.

Случва се дрешките ви да поемат самостоятелно в друга посока. Ако куфарът ви е изгубен, повреден или забавен, имате право на обезщетение в максимален размер до 1200 евро. Ако багажът ви изчезне, за да ви го платят, от авиокомпанията ще ви искат касови бележки за вещите в него. Ако нямате такива, обезщетението е на килограм багаж. Затова носете ценните неща само в ръчния си багаж. Дори и да имате касови бележки за тях, някои авиокомпании изрично са посочили, че пренасянето им е забранено и не компенсират тяхната стойност. Ако случайно летите с багажа си в различни посоки или пък той е повреден, още при пристигането си на летището трябва да попълните формуляр.
В случай, че авиокомпанията отмени полета, но не ви е уведомила две седмици предварително, можете да поискате да ви върнат парите в срок до 7 дни.

Ако все пак сте решили да летите, поискайте премаршрутиране на първата възможна дата или пък вие изберете кога да пътувате. Освен това имате право на обезщетение между 250 и 600 евро, което зависи от дължината на полета. Няма да ви го изплатят, ако докажат, че отмяната се дължи на извънредни обстоятелства като лошо време и стачка. Обезщетение няма да получите и ако са сменили полета, но близко до първоначално обявения час.

Ако все пак отложат полета ви за следващия ден, изисквайте авиокомпанията да се погрижи за удобството ви - хотел, трансфер до мястото на настаняване, храни, напитки, както и изпращането на две безплатни съобщения по телефон, факс или имейл. При отказ пазете фактурите за храна, транспорт и напитки, за да можете да претендирате за тези разходи после.

Често се случва полети да закъсняват, но не винаги имате право да се оплаквате. Ако закъснението на полета е повече от 2 часа, за полети до 1500 км, 3 или повече часа за по-далечни разстояния в рамките на ЕС или други полети между 1500 и 3000 км, както и 4 и повече часа за полети над 3500 км извън ЕС, имате право на грижа от авиокомпанията. В случай че закъснението ви е с повече от 3 часа, имате същото право на обезщетение, както и при отменен полет, освен ако превозвачът не докаже наличието на извънредни обстоятелства. Когато закъснението е повече от 5 часа и решите да не пътувате, можете да си поискате парите за билета, като имате право и на обратен полет до мястото, откъдето първоначално сте започнали пътуването.

При неправомерен отказ на достъп до борда, имате право на обезщетение, което варира от 125 до 600 евро в зависимост от разстоянието на полета и закъснението преди промяната на маршрута.
Специално място в международноправните норми за полетите заемат пътниците с увреждания. Авиокомпаниите са длъжни да им съдействат по летищата – при заминаване, пристигане и транзитно пребиваване, както и на борда на самолета и при качване и слизане. Но ако имате подобни нужди, съобщете за това още при резервацията на билета.
Остава да изберете под какви палми ще се излежавате и какви известни места ще посетите.

Коментари