Публикация

Интелигентна диета – ядеш и не пълнееш?

Британски учени разработват „интелигентна диета", която ще позволи на хората да се наслаждават на ястията и да се чувстват сити, но и да отслабват.


Екипът от специалисти анализират как храната взаимодейства със стомаха и мозъка, за да се опитат да разберат какво кара хората да ядат повече и да пълнеят.

Те искат да подпомогнат създаването на храни, които позволяват на хората да се наслаждават на това, което ядат, но да не качват излишни килограми.

Вече е известно, че храните, които съдържат контролирани количества протеини, помагат на хората да се засищат по-бързо, което води до консумирането на по-малки количества калории.

С намирането на механизми, които предизвикват това чувство на ситост, свързано с протеините, учените се надяват да създадат продукти и диети, които да позволяват на хората да губят трайно тегло.

Акцентът на новите изследвания е оста „храна-стомах-мозък". Според учените именно тя ще помогне за създаването на „интелигентна диета", която да намали мащабите на епидемията от затлъстяване в световен мащаб.  

Коментари