Публикация

Как характерът влияе на здравето?

Някои черти на характера могат да повлияят на здравето. От какви здравни проблеми страдат безгрижните, тревожните, чувствителните, дружелюбните и др. ще разберете, ако прочетете следващите редове...


БЕЗГРИЖНИТЕ
Освен че нямат задълбочена преценка за живота, оптимистите са по-склонни и към напълняване. Японски учени от университета в Киото наблюдавали хора със свръх тегло, които били подложени на 6-месечна програма за отслабване. Те открили, че позитивните хора свалили най-малко килограми. Смята се, че хората, които приемат нещата откъм добрата им страна, се отнасят по-несериозно към проблемите с теглото и непрекъснато се поддават на изкушения.

От своя страна учени от Калифорния установили, че вярата на оптимистите в способността си да преодоляват житейските несгоди, което ги прави по-склонни да поемат рискове, повишава вероятността за преждевременна смърт.

Психологът Хауърд Фридмън анализирал данните за повече от 1,500 души, които проследил от 10-годишни до достигането им до зряла възраст, и открил, че общо взето децата с най-голямо чувство за хумор живеят по-кратко от децата, които не са така жизнерадостни.

Друго изследване на университета Станфорд установило, че когато пораснат, най-жизнерадостните деца са по-склонни да се отдадат на пушене, пиене и рискови хобита.

ТРЕВОЖНИТЕ
Френски и канадски учени открили, че неспокойните и угрижени хора са 5 пъти по-заплашени от язва на стомаха.

Тъй като са емоционално нестабилни, те са по-склонни да се отдават на пушене и пиене, не се хранят редовно и имат проблеми със съня. Всичко това води до повишаване на отделянето на стомашни киселини, което причинява язвите.

Високите стойности на стресовия хормон кортизол може да предизвикат главоболия, акне и инфекции на пикочния мехур.
 
Добрата новина е, че неспокойните хора правят повече секс, твърдят учени от университета Шефийлд. Те установили също, че невротичните жени имат по-краткотрайни сексуални партньорства може би заради тревогата, че няма да намерят подходящия човек или ще забременеят трудно.
 
-brr-

ЧУВСТВИТЕЛНИТЕ

Учени от Глазгоу открили, че мъжете, които имат повече типични за жените качества, като съчувствие и състрадание, имат по-ниско ниво на стрес и са по-защитени от инфаркт.

Учените направили тест на мъже и ги оценили според отговорите им на въпроси, основаващи се на така наречените мъжествени и женствени черти на характера. Сред смятаните за мъжествени качества са стремеж към лидерство, агресивност, смелост, а за женствени – обич, съчувствие и състрадание.
 
Установено било, че вероятността от хронично сърдечно заболяване намалява значително при мъжете, които са дали по-женствени отговори. Причината е, че такива мъже по-лесно говорят за чувствата си и по-лесно търсят помощ, включително и медицинска.

ГНЕВЛИВИТЕ
Сърдитите хора по-лесно се стресират умствено и физически, което води до повишаване на кръвното налягане и учестяване на пулса.
Враждебността и агресивността са сред най зловредните прояви на характера.

При изследване на 448 пациентки за рак на гърдата в онкологична болница в Атина гръцките учени установили, че враждебно настроените жени по-често се диагностицират с рак на гърдата.

При друго изследване на 61 мъже за рак на дебелото черво в медицинския университет в Небраска също е била открита връзка между враждебността и повишения риск от раково заболяване. Смята се, че враждебността и гневът понижават имунната система и засилват податливостта към болести.

Гневът увеличава и с 50% вероятността от сърдечно заболяване, твърдят учени от Ню Йорк. Той допринася за изхабяването на сърдечно-съдовата система.

ДРУЖЕЛЮБНИТЕ
Според учени от Милано екстровертните мъже по-рядко страдат от сърдечни болести. Те са и по-неподатливи на инфекции и по-лесно се възстановяват от болестите. Това вероятно се дължи на по-ниските нива на стресовите хормони в организма им. Екстровертите по-лесно се справят с предизвикателствата в живота. И когато имат някакъв медицински проблем, те са по-склонни да го споделят.

Екстровертните мъже имат с 14% повече деца от интровертните, твърдят учени от Шефийлд. Причината не е, че те са физически по- плодовити, а в по- бурния им начин на живот.

-brr-

СТЕСНИТЕЛНИТЕ
30-годишно изследване на учени от Чикаго е показало, че стеснителните хора са с 50% по-заплашени от инфаркт и инсулт. Причината е, че такива хора водят по-уединен живот и всяка необичайна ситуация ги стресира.

Срамежливите са и по-податливи на вирусни инфекции, като обикновени настинки, за което отново ключова роля има стресът. Според учени от Калифорния, по-чувствителните и стеснителни хора се поддават по-лесно на стрес от по-отворените хора.

НИСКОИНТЕЛИГЕНТНИТЕ
Ниският коефициент на интелигентност се свързва с по-голям риск от тревожност, развитие на деменция и посттравматични разстройства, твърдят учени от Единбург, а според изследване на Харвардския университет децата с нисък коефициент на интелигентност са по-застрашени от депресия и шизофрения. Една от причините е, че неинтелигентните хора по-трудно схващат значението на здравословния начин на живот.

Слабата интелигентност при децата може да показва също и някакво мозъчно заболяване.

ДОБРОСЪВЕСТНИТЕ

Според британски учени добросъвестните хора са по-защитени от болести. Те са по-неподатливи на заболявания на костите, диабет, хернии, ишиас, инсулт, дори алцхаймер.

Анализът на повече от 190 проучвания показват, че добросъвестните хора се отнасят отговорно към необходимостта от здравословна диета и физически упражнения.

Коментари