Публикация

Варненски онкогинеколози спасиха 333 жени за три месеца

Само за първото тримесечие на тази година в гинекологичната клиника на варненската МБАЛ „Св. Анна“ е спасен по оперативен път живота на 333 жени.


Увеличението на пациентките спрямо миналата година е с 44, като това се равнява на 50 процента ръст спрямо същия показател на миналата година.

Изводите от сухите статистики сочат, че ракът покосява все по-млади жени, които ако не бъдат диагностицирани навреме и не се лекуват адекватно, често губят детеродните си органи. Най-голям ръст бележи карциномът на ендометриума, следван от този на маточната шийка.

Почти наравно ги следват ракът на яйчника, матката и вулвата, а най-малко са случаите на тумор на влагалището.

Увеличеният брой операции обаче говори не само за агресивността на тежкото заболяване. Клиниката е с трето, най-високо ниво на компетентност според стандартите, въведени при сертифицирането на болничните заведения в България.

Признанието за високия професионализъм е не само от страна на контролните органи, но и на самите пациентки, които се доверяват на екипа на доц. Явор Корновски. В този смисъл варненската структура е сериозен конкурент на плевенската клиника, тъй като тук се лекуват не само варненки, но и жени от цяла Североизточна България.

Коментари