Публикация

Витамините и генетиката – ключ към лечението на диабета

Ако до преди десетилетие диабетът се лекуваше универсално като масово се предписваше инсулин, то сега учените постоянно откриват нови и нови форми на болестта, които се влияят по-добре от таблетната терапия.


Не че заболяването се променя, просто в изследванията се включи и генетиката, която разделя различните форми една от друга. По този начин терапията се индивидуализира. Заедно с нея учените започнаха изследвания и върху витамините, които биха могли да се ползват за профилактика.

Установено е, че половината от диабетиците имат специфична структура на един от белтъците в кръвта, което води до ранни сърдечно-съдови усложнения. Прилагането на витамин Е обаче ги предотвратява, така както се бори и с ред други автоимунни заболявания. По подобен начин стои въпросът с намалената костна плътност, която се повлиява положително от витамин Д. Това коментираха специалисти на международен форум край Варна на тема „Многоликият диабет“.

По официални данни у нас децата с тази диагноза са 3000, като всяка година се разболяват 10-12 на 100 000 деца. В цяла Европа броят на подрастващите с тази диагноза се увеличава, а поставянето й става във все по-ранна възраст. Около 300-400 са българчетата до 6-годишна възраст, които се нуждаят от инсулинови помпи. Те обаче струват около 8000 лв. едната и не се плащат от здравната каса.

В момента стремежът на специалистите е да се преборят не толкова за устройството, което се купува еднократно, а за реимбурсиране на консумативите, които месечно излизат около 400 лв. Друго искане на пациентите с диабет е да се изравнят стандартите на касата по отношение деца и възрастни. Оказва се, че до 18 г. болните получават годишно 1100 тест ленти, с които да следят кръвната си захар, а след пълнолетие – едва 150.

Коментари