Публикация

Спасиха млад мъж от масивен инфаркт

Специалистите от Специализираната болница за активно лечение по кардиология в Плевен /СБАЛ/, спасиха живота на 26-годишен мъж, който е получил масивен преден инфаркт на миокарда.


Това информира д-р Сотир Марчев, изпълнителен директор на болницата. Той поясни, че в неделя в полунощ е получен сигнал от Червен бряг, че млад мъж, е с остър миокарден инфаркт.

Пациентът е транспортиран с реанимобил до СБАЛ по кардиология, Плевен. В 01:30 ч. сутринта 26-годишният болен е приведен в катетеризационната лаборатория на болницата, където д-р Асен Живков и екипът му са установили чрез коронарография, че наистина се касае за масивен преден инфаркт. Специалистите установили, че е запушена основната коронарна артерия /лява низходяща артерия/, която храни стената на сърцето.

Така след получения масивен инфаркт, този участък от сърдечния мускул, оставайки без кръв, е щял да загине, ако не е бил поставен стент, обясни специалистът. Благодарение на бързата намеса на плевенските кардиолози, в момента младият мъж е жив. Сега той е настанен в интензивния сектор на болницата, а до дни ще бъде изписан.

Състоянието на пациента е добро, като ЕКГ-то му е значително подобрено, обясни д-р Марчев. Прави впечатление, че неговият баща на 62-години също е преживял инфаркт. Според д-р Марчев причините за подмладяване на инфарктите са както наследствената предразположеност, така и фактът, че от 16-годишен пациентът пуши, като на ден е палил повече от една кутия цигари. Момчето не е имало високо артериално налягане, а стойностите на холестерола му са в нормални граници.

Въпреки това инфарктът го е покосил заради начина на живот и стреса, на който е бил подложен всекидневно, казва д-р Марчев.
За съжаление, 26-годишният мъж от Червен бряг, не е най-младият им пациент. Преди време в СБАЛ по кардиология е бил приет отново с масивен инфаркт 24-годишен военен.

Преди година–две, когато се получеше обаждане на тел. 150 и се съобщеше, че 24 или 25-годишни хора са с инфаркт, това не се вземеше насериозно от дежурните диспечери в централата на Спешна помощ.

През последните години обаче, все повече млади хора получават инфаркт. Възрастовата граница пада постоянно. Сред основните причини за острия миокарден инфаркт са високият холестерол, атеросклероза и стресът.

Коментари