Публикация

А, В, С... и други витамини

Всяка пролет като че ли се събуждаме от зимен сън. Иска ни се да хвърлим дебелите дрехи, да направим няколко тура из магазините, да се разтъпчем в парка.


Жадуваме за нови впечатления и срещи. Усещаме обаче, че тялото ни се съпротивлява, тегли ни към леглото, а краката ни отказват да влязат в тон с пролетното ни настроение. Затова сега е и времето да поговорим за витамините, за които от детството си слушаме, че са натъпкани в плодовете и зеленчуците.

Но в природата няма продукт, който да съдържа всички необходими на организма ни витамини и микроелементи. Освен това в определени моменти ние се нуждаем от един или друг витамин в по-голяма степен. А и с така полезните за всеки човек вещества не бива да се прекалява.

Азбуката на витамините ще ни помогне да се ориентираме в многообразието, предлагано в аптеките, за да не обезсмислим пролетното зареждане на организма.

Витамин А оказва влияние върху ръста на човека, подобрява състоянието на кожата, повишава съпротивителните сили на организма срещу инфекциите, помага на зрението. Този витамин се съдържа в продуктите от животински произход, но и самият организъм може да го изработва от каротин. Най-висока ефективност има провитамин А (b-каротин), който участва и в активизирането на калция.

Витамин В1 влияе положително върху функциите на мускулите и нервната система.

Витамин В2 е съставна част на всяка жива клетка. Влияе върху ръста и възобновяването на клетките, защитава ретината от вредното ултравиолетово лъчение.

Витамин В3 влиза в състава на ферментите, участващи в клетъчното дишане, обмяната на белтъчините, регулиращи висшата нервна дейност и функциите на храносмилателните органи.

Витамин В5 влияе върху общата обмяна в организма.

Витамин В6 участва в обмяната на аминокиселините и мастните киселини.

Витамин В9 е необходим за растежа и въздейства положително върху храносмилателния тракт.

Витамин С повишава защитните сили на организма, ограничава риска от заболявания на дихателната система, подобрява еластичността на кръвоносните съдове.

Витамин D взема участие в образуването и растежа на костите, зъбите, регулира използването на калция и фосфора. В зеленчуците се съдържа под формата на провитамин D, който под действието на ултравиолетовите лъчи се превръща във витамин D. Напоследък учените установиха, че здравословните му ефекти се оказват доста по-големи от очакваните.

Витамин Е възстановява детеродните функции, помага на развитието на плода по време на бременност, влияе на работата на мозъка, кръвта, нервната система и мускулите, забавя стареенето.

Витамин Н е необходим за нормалното функциониране на кожата.

Витамин К участва в съсирването на кръвта. Здравият организъм изработва витамин К2 сам.

Витамин U защитава организма от болести на стомаха и дебелото черво. 

Коментари