Публикация

Могат ли да се „смазват” ставите?

Хондропротекцията е нов подход в ревматологията и ортопедията, за който разказва д-р Родина Несторова.


Д-р Несторова, какво се разбира под „износване на ставите”?
Става въпрос за изхабяване на хиалинния хрущял, тапициращ ставните повърхности, което води до най-честото ставно заболяване в света - остеоартрозата. Народът я нарича „ошипяване”. Това състояние засяга 12-15% от населението и е водеща причина за хронична инвалидизация.

Можем ли да предотвратим изхабяването на ставния хрущял?
От особено значение е ранното приложение на хондропротективни средства. Хондропротекцията е нова концепция, нов подход в ревматологията и ортопедията. Това са препарати за изграждане и предпазване на ставния хрущял и забавяне на изхабяването му. Хондропротекторите могат да се използват както за превенция, така и за лечение.

На какви условия трябва да отговарят добрите препарати?
Те трябва да имат правилно подбрано и дозирано съдържание, за да въздействат комплексно. Такъв препарат е „Хондросейв” - уникална балансирана комбинация от хондропротективни вещества, витамини, минерали и антиоксиданти. Съставките му са така подбрани, че всяка от тях е със собствен принос към предпазването и възстановяването на хиалинния хрущял, на подлежащата кост и на околоставните тъкани.
Основен хондропротектор в „Хондросейв” е глюкозаминът. Той е необходим за синтеза на всички елементи на хрущялното покритие и стимулира производството на ставната течност. Освен това блокира ензимите, които участват в процесите на разграждане на хрущялната тъкан.

Какви други вещества има в „Хондросейв”?
Хондроитин, който стимулира хрущялните клетки и действа синергично с глюкозамина. Има и едно вещество - МСМ, което е естествена форма на органичната сяра и заедно с глюкозамин и хондроитин снабдява хрущялните тъкани с необходимото количество серни съединения за поддържане на гъвкавостта и еластичността им. МСМ способства за повишено поемане на хранителни вещества от хрущяла и увеличава синтеза на колаген, който е от изключителна важност за здравината на хрущялната тъкан. МСМ е известен и като „природен обезболител”, защото блокира преноса на болкови импулси по нервните влакна. Този източник на органична сяра е важен и за производството на т.нар. хормон на щастието – серотонин. Пониженото производство на серотонин води до появата на депресия, тревожност и раздразнителност. Тези симптоми са чести при остеоартрозната болест и бързо намаляват благодарение на MСM.

А какво отношение към ставите имат витамините и микроелементите в състава на препарата?
Витамин D3 регулира калциевата обмяна на подлежащата под хрущялната тъкан кост, която също се засяга при остеоартроза. Освен това доказано повишава тонуса и стабилността на скелетната мускулатура, в това число и на околоставните мускули. Витамин Е е мощен антиоксидант, който подпомага навлизането на кислород в ставните тъкани, с което ги предпазва от разрушаване. Витамин С свързва и отнема свободните радикали, отделени при възпалителния процес, също така участва в биосинтезата на колаген и еластин. Така намалява загубите на хрущялна тъкан и забавя процеса на естествено износване на ставите. Микроелементите имат важна роля в предпазването и поддържането на ставния хрущял. Това са селен, бор, хром, мед, цинк и манган.

При проблеми в кои стави се приема „Хондросейв”?
Препаратът е приложим в лечението на всички локализации на остеоартрозната болест – колене, тазобедрени стави, гръбначен стълб, остеоартроза на малките стави на ръцете и стъпалата. Изцяло природният му произход го прави подходящ за продължително приложение без опасност от появата на нежелани лекарствени реакции. Опитът показва, че „Хондросейв” се понася отлично и е модерно средство на избор в съвременната гама от хондропротективни средства за превенция и лечение на остеоартрозната болест.

Как трябва да се прилага?
Опаковката съдържа 60 таблетки, които се приемат два пъти дневно по една преди хранене в продължение на 3 месеца. Курсът може да се повтори след интервал от 2-3 месеца.

Коментари