Публикация

Да облекчим неприятните симптоми на бременността

Бременността често е съпътствана от гадене, киселини, запек


Бременността е много специален период в живота на жената – различен от всичко познато дотогава, може би единственият, наситен с така противоположни емоционални и физически усещания.

 

Бременността не е болест

Инстинктивната радост на очакването не идва сама - бурната пренастройка на организма носи и цял арсенал неудобства, дискомфорт, които жените са готови да посрещнат стоически. Защото бременността не е болест, а нещо съвсем естествено. Въпросът е, че именно като част от „естественото” идват страховете – в днешно време умножавани и подхранвани мощно и от интернет форумите. Не случайно още при първата консултация лекарите препоръчват на бъдещата майка да се съветва с тях, а не с форумите.

Гадене

Силното гадене съпътства обикновено първите три месеца от бременността. Дължи се на рязкото повишаване на нивото на естрогена и се появява най-често сутрин или когато стомахът е празен. Средствата за облекчаване на гаденето и позивите за повръщане са многобройни, но действието им е индивидуално – помага честото похапване (като се избягва пържено, мазно, силни подправки), повече супи. Рецептите на преминалите по този път майки и баби препоръчват пуканки, чай от джинджифил с лимон и мед, 1-2 зърна кафе. Важно е да не се прибягва до медикаменти, без да са препоръчани от лекаря.

Киселини

Киселините, паренето в хранопровода и стомаха също се дължат на хормонална промяна. Те съпътстват по-често втората половина на бременността, когато заради повишения прогестерон мускулите се отпускат и връщането на храна и киселини от стомаха става по-лесно. От друга страна, увеличената матка притиска и повдига стомаха, причинявайки дразнещото парене в хранопровода.

Запек (констипация)

Запекът може да е проблем, при това сериозен, през цялата бременност, както и в първите дни след раждането. Той е негативният ефект от грижата на природата за запазването на плода – ограничаването по хормонален път на нежеланите контракции на матката неизбежно потиска и чревната перисталтика. Притиснатите вени на ректума пък водят до появата на хемороиди.
 

От запек страдат поне половината от бременните. Има ли начин да си помогнат?

 

На първо място - особено внимание към менюто. Категорично да се избягват рафинираните храни, запръжки, сладкиши. Най-добре е продуктите да са печени или варени. Всекидневната консумация на богати на фибри зърнени храни, зеленчуци и плодове, както и на много течности (негазирани и неподсладени) най-вероятно ще облекчи проблема.

Затова в храната на бъдещата майка трябва задължително да присъстват зеле, моркови, краставици, домати, цвекло, тиквички, фасул, тиква, грах, ябълки, портокали, черен хляб и ядки. Разхлабващ ефект при някои жени имат и млечните продукти. Растителните мазнини пък допринасят за „събуждане” на станалите лениви черва.

 

Ако хранителният режим не дава резултат, решаването на проблема със запека не бива да се отлага – но след внимателна преценка. Противопоказни са познатите на мнозина силни слабителни препарати, защото действието им предизвиква активни мускулни контракции.

Най-подходящи в случая са лаксативите на естествена основа с мек ефект

 

Според експерти опитът със сиропа „Фрутилакс” показва много положителни резултати при бременните. Той съдържа воден извлек от изпитаните и доказани природни слабителни – плодове от смокиня и слива, а маслото от мента и копър добавя и газогонно действие.

 

Абсолютно безопасен е и има нормален физиологичен ефект – лек, без присвиващи позиви за изхождане. За разлика от останалите слабителни средства, към този сироп няма привикване, нито нужда от увеличаване на дозата. Натуралните съставки в специално балансирана за мек, но сигурен ефект концентрация осигуряват комплексно действие, особено подходящо при бременните.
 

Коментари