Публикация

Американски стоматолози вадят незаконно зъби у нас

Появилата се кратка информация в печата днес за американски зъболекари, които лекуват без пари възрастни хора от девинското село Селча с мобилна клиника в училищен стол, предизвика бурна реакция сред българските дентални специалисти.



„Скандално е, нарушени са европейските норми за лечебната дейност на територията на ЕС”, коментира д-р Николай Шарков, председател на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз.

„Това не е прецедент, в близкото минало имаше няколко такива подобни опита, при които здравното министерство взе адекватни мерки”, казва още д-р Шарков.

„Ние дори не знаем дали тези хора са имали дипломи за зъболекари, може би са били някакви хора с измислени дипломи”, заяви още д-р Шарков. „За каква стерилност става въпрос в една ученическа столова? Пораженията от едно такова лечение могат да бъдат повече от сериозни, още повече, че са вадени предимно зъбите на възрастни хора. Това е една от манипулациите, за която се изисква абсолютна стерилност в зъболекарския кабинет”, добави д-р Шарков.
 
„Представете  си, че отивам в САЩ, в планинския щат Монтана, разтварям си мобилния куфар с инструментариума, влизам в една кухня и започвам да лекувам местното население, което не е виждало зъболекар 20 години, както пише в българската дописка, подобно ще бъде положението най-вероятно и в този американски щат. Какво ще се случи? Аз на петата или най-късно на десетата минута ще бъда арестуван за нарушаване на щатските и федералните закони”, обясни председателят на БЗС.

„Какво се случва в България? Кметът на село Селча Венелин Опов казва, че той лично ги е поканил.  Опов, който е представител на общинската администрация  не познава законите в България. Зъболекарите извън ЕС са подложени на специална процедура за признаване на дипломите и право да работят в България”, посочи  д-р Шарков.

Те трябва да регистрират лечебно заведение, а също и да се регистрират в съответната зъболекарска районна колегия на Българския зъболекарски съюз /БЗС/,за да се гарантира, че спазват правилата на добрата медицинска практика , а също и че спазват етичните правила на БЗС, подписани от здравния министър и публикувани в Държавен вестник.

„Призовавам българските граждани, когато се появят  такива зъболекари знайни и незнайни, да уведомяват веднага БЗС на тел. 02/ 987 47 97. Защото такива опити  за заобикаляне на нашата правна система, както и за заобикаляне на правилата на добората медицинска практика не трябва да бъдат допускани в България. Това е нарушаване на правата не само на българските, но и на европейските закони на нашите граждани”, обобщи д-р Шарков.

Коментари