Публикация

Наесен започва силанизацията на детските зъби

От есента започва силанизацията на първите постоянни дъвкателни зъби на варненчетата от 6 до 9 г.


а какви условия трябва да отговарят кандидатите и за колко ученици ще стигнат парите обаче предстои да се реши на национално ниво, коментира регионалният координатор за Варна д-р Борислав Даковски.

За втория етап на Националната програма за профилактика на детското орално здраве са осигурени 1 млн. лв., които трябва да се разпределят за цялата страна. Това ще стане въз основа нуждите на всяка област. Те пък ще се изчисляват на базата на окончателните данни от направените през миналата година дентални прегледи на децата.

Във Варна и областта са изследвани 720 деца. Предварителните резултати показаха, че около 5 зъба при 6-годишните са засегнати от кариеси, което според д-р Даковски е тревожено.

„Това е доста повече в сравнение със стандартите на Световната здравна организация“, коментира той. Лошите данни обаче не са гаранция, че морската столица ще вземе достатъчно от общия бюджет на програмата.

Идеята е силанти да се поставят на децата с най-лоши зъби. Паралелно с медицинската работа се предвиждат и инициативи за повишаване здравната култура на обществото.

Коментари