Публикация

Мъжете не обичат домакинската работа

Ново проучване потвърждава това, което нежният пол отдавна е установил – мъжете не се справят с изпълнението на домашните задължения.


Изследването показва, че 82% от жените се занимават с чистенето на дома в сравнение с 8% от представителите на силния пол (съпрузи, гаджета, приятели).

Проучването разкрива, че много мъже са готови да помогнат, когато става въпрос за домакинството, като само 15 на сто от тях описват почистването като „твърде трудна работа".

От друга страна, жените смятат, че чистотата на дома отразява тяхната личност и се срамуват, когато не всичко е чисто и спретнато.

Силният пол смята, че задълженията му в семейството се изчерпват със смяната на маслото на колата и подмяната на изгоряла крушка, но определят готвенето и чистенето като „женска работа”.

Няма извинение за неумението да се използва пералнята машина или печката, когато мъжете могат да четат или да инсталират софтуер на компютъра си.

Един от проблемите е, че мъжете обикновено търсят дейности с повече адреналин, а домакинската работа е само физически труд. Жените имат по-силен инстинкт за „гнездене” и затова смятат, че е тяхно задължение да се занимават с чистотата на дома, когато мъжът не обръща внимание на пълното кошче за боклук или петното върху огледалото в банята. 

Учените са открили и много немарливи навици сред участниците в проучването. 40 на сто избърсват мръсотията от кухненския плот или маса на пода. Една четвърт пък забърсват нещо на пода с кухненската кърпа и я връщат на мивката. 

Коментари