Публикация

Кратък списък с любопитни хранителни факти и митове

Някои храни имат лоша репутация. Макробиотичният специалист и главен готвач Шонали Сабхервал разкрива кои твърдения са верни, и кои са мит.


Много от митовете са се разпространили от уста на уста и просто са се загнездили в съзнанието на хората. Някои от тези вярвания могат в действителност да имат обратен ефект и да се окажат вредни за здравето.

Ето няколко митове и факти за храната:
 
Мит
Грозде, лайм и портокали - забавят излекуването след операция.

Факт
Цитрусовите плодове са богати на витамин С, който помага за заздравяването на раните. От друга страна, въглеродната киселина, която се съдържа в газираните напитки, отслабва шевовете. Цитрусите обаче не се препоръчват в деня на операцията. Особено в случай на УНГ интервенции, тъй като тяхната острота може да щипе при преглъщане.

Мит
Комбинирането на леща и извара води до напълняване.

Факт
И двете храни са добри източници на протеини и се препоръчват за натрупване на мускулна маса, както и за отслабване. При балансирана диета за намаляване на теглото 25% от дневния прием на калории трябва да идва от концентриран източник на протеини.

Мит
Шоколадовите бонбони предизвикват акне.

Факт
Предозирането с шоколад може да причини акне, но това до голяма степен е резултат от нездравословни хранителни навици или хормонални проблеми.

Мит
Папаята може да причини спонтанен аборт.

Факт
Малките количества зряла папая не са вредни. Тя помага при киселини и запек. Неузрелите плодове обаче съдържат вещество, което може да предизвика контракции на матката.

Мит
От бадеми, орехи, кашу, шам-фъстъци и стафиди се пълнее.

Факт
Това е вярно, ако се консумират в големи количества. Ядките съдържат полезни мазнини. Сушените плодове обаче съдържат повече захар, калории и въглехидрати за грам, отколкото пресните. 

Коментари