Публикация

Расте броят на болните от СПИН

От началото на година в Пловдив са регистрирани седем нови случая на заразени с вируса на СПИН.


Това съобщи завеждащата кабинета за анонимно и безплатно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН в Регионалната здравна инспекция - д-р Милена Коларова.

С тях броят на заразените пловдивчани надвишава 180,  но според лекарите реалният им брой е много повече. " Няма точна статистика колко са носителите на опасния вирус”, коментира директорът на Кожно-венерическия диспансер д-р Елена Дякова.

Причината според нея е липсата на  диспансеризация. По думите й явно отговорните институции не считат СПИН за значимо заболяване, което в близките години ще се окаже сериозен проблем. Тя припомни, че до миналата година отчетът за новооткритите случаи се е водил именно в повереното й лечебно заведение, но с преобразуването му от тази  година, това е отпаднало.

Припомняме, че леглата в кожния център бяха драстично намалени, а до момента няма яснота как ще се извършва финансирането на общинското здравно заведение. "Данните са тревожни, а тенденцията е все повече млади хора да са сред заразените със СПИН, коментира д-р Дякова.

По последните данни на РЗИ - сред новорегистрираните има младежи на по 20 години, като една част от тях са и наркомани. Цифрите нареждат Пловдив и Пазарджик в първата тройка по заболеваемост след София.


Коментари