Публикация

Готови ли сте да станете родители?

Раждането на дете е вълнуващо преживяване, но партньорите трябва да подходят сериозно към това събитие.


Психоложката Салма Прабху обяснява, че преди да започнат да избират име на детето и да му купуват дрешки, двойките трябва да обмислят сериозно и да обсъдят някои въпроси, свързани с решението да имат дете.

Насила или инстинкт
След сватбата близките на младоженците започват да досаждат с въпроса кога да очакват наследник. Най-лошо е  решението за дете да се взима, за да се угоди на роднините. Няма значение, че дядото иска да има внук колкото може по-скоро. Не е задължително раждането на бебе да бъде следващата стъпка след сватбата. Това трябва да стане само, ако партньорите са готови за навлизането в нов етап на отношенията си.

Здравето
Укрепете здравето си. Бебето ще се развива в утробата на майка си  9 месеца и нейното физическото и психическото състояние се отразява на зародиша. Консултирайте се редовно с гинеколога си и си правете необходимите тестове.
 
Разходи
Раждането на бебето означава нови разходи. Планирайте краткосрочно и дългосрочно бюджета си. Трябва да предвидите извънредни ситуации, например раждане с цезарово сечение. Също бюджета за медицинските грижи за бебето, дрехите, играчките, книгите, училището. Ако майката работи и се налага да напусне, то двойката трябва да е на ясно колко дълго може да живее само на една заплата. Когато работят, майките често страдат от гузна съвест, че пренебрегват детето си. Заради благополучието на семейството си обмислете финансовите въпроси за следващите няколко години след раждането на бебето.
 
Психологическа нагласа
Преди да решат да имат дете съпрузите трябва да се опознаят много добре. Поговорете с партньора си, за да се убедите, че е готов или готова да има дете, желанието трябва да е взаимно. Aко не сте готови, обяснете причините. Например - „Предпочитам да имаме дете след 2 години, когато си купим кола” или „ когато изплатим ипотеката на къщата”.

-brr-

Определянето на срок ще ви помогне да свикнете с идеята. Обсъдете отговорностите, които съпътстват отглеждането на бебе и прекарвайте време със семейства с бебета, за да разберете как ще се чувствате в такава ситуация.
 
Комплекси
Повечето хора имат емоционални проблеми, които ги карат да се съмняват, че ще се справят с родителските си задължения, но това не трябва да ги спира. Ако признаете, че имате такъв проблем, вече сте разрешили половината от него. Останалата половина ще се реши, ако  потърсите професионална помощ. Доказано е, че повечето хора, които са били малтретирани в детството си, също малтретират децата си, защото имат настройката да изразяват гнева и разочарованието си с употреба на сила.

Хората, които са били пренебрегвани, имат нисък емоционален коефициент и се отнасят към майчинството или бащинството като към досадно съпружеско задължение. Тези, които са израснали с родители перфекционисти с прекалено високи изисквания, имат лошо самочувствие или се чувстват неадекватни. За да компенсират поведението на родителите си, те изпитват нужда да закрилят прекалено децата си, с което ги задушават.
Опитайте се с помощта на партньора си и на специалист да преодолеете подобни болезнени преживявания, за да се справите  спокойно с родителските задължения.

Стил на поведение
Особено важно е двамата родители да имат еднакво виждане за отглеждането на детето. В процеса на отглеждането ще научавате много неща, но има въпроси, които трябва да се съгласуват предварително. Подходът към възпитанието на детето е важен.

Как се отнасяте към дисциплината? Кое е по-важно – сериозните науки или изкуството? Какво място заемат религията или материалното благополучие в ценностната ви система?

Изглаждането на различията по основните въпроси ще ви помогне да следвате постоянен и правилен подход към възпитанието:

 - И двамата родители трябва да са единодушни по основните въпроси, за да се избегне изпращането на хаотични и разнопосочни послания.

 - Съгласувайте участието на бабите и дядовците от двете страни, за да избегнете крайности. Ако единият от родителите има проблеми с лоши спомени от детството си, те трябва да се изяснят. Обсъдете начини да ограничите достъпа до детето на нежелани роднини.
 

Коментари