Публикация

Киви против образуването на тромби

Отдавна кивито не е екзотика за нас. Неговите свежи плодове имат зелен цвят и малки красиво разположени семена.


Този плод е много богат на витамините А, В, С, минерални соли и др. Едно киви на ден покрива необходимата доза от витамин С, която, както е известно, укрепва имунната система, кръвоносните съдове, повишава съпротивата на организма към всевъзможни инфекции, помага ни да се борим със стреса. Освен това кивито съдържа много манган, калий, целулоза и може да нормализира холестерола.

Изследвания на норвежки учени сочат, че някои плодове имат способност да стопяват мазнините, блокиращи артериите, като намаляват риска от образуването на тромби. Такъв плод е кивито.

То се появява в средата на 19 век в Нова Зеландия, като резултат от култивиране на китайската лиана. Дълго време островитяните отглеждат кивито само в дворовете и градините си. Причина за разпространението на този чудноват плод била поредната световна икономическа криза, която накарала хората да сменят професиите си като се заемат с отглеждане и продажба на плодове - лимони и киви. Така необичайният плод се появил в магазините, а по-късно започнал да пътешества по света.

Американските войници пренесли семената на мъхестия плод в родината си, а после той покорил и Европа. Китайската лиана придобива световна известност и получава името киви, кръстена на птицата киви, обитаваща Нова Зеландия. Днес кивито освен в родината си се отглежда и в Калифорния, западна Франция и Израел. Плодът узрява обикновено през есента, но в Калифорния се бере от ноември до май, в Нова Зеландия от юни до октомври.

Кивито се смята за узряло, когато при леко натискане с пръсти е меко. Този плод понякога предизвиква алергия, затова при консумацията му трябва да се внимава.

Коментари