Публикация

Чистофайниците са застрашени от проблеми с кожата

Имате проблеми с кожата си? Помислете дали не се къпете твърде често...


От най-ранна възраст ни учат, че всекидневното взимане на душ и употребата на обилно количество сапун върху гъбката за баня са необходими, за да се премахнат мръсотията и опасните микроорганизми, полепнали по кожата.

Въпреки че поддържането на добра лична хигиена превръща хората в социално приемливи индивиди, се оказва, че редовното къпане може да увреди роговия слой на кожата. Пораженията върху него могат да доведат до уязвимост към различни заболявания.

Преди да се появят съвременните удобства на течащата вода и вътрешната баня, хората се къпели по-рядко, често в една и съща вода.

Дори в днешно време, вземането на душ не убива бактериите и другите микроорганизми, въпреки че не ги виждате. Колоните от бактерии, които живеят в банята могат да се преместят върху тялото, а там могат да се местят от краката към ръцете и т.н.

Проучванията показват, че няма значителни разлики в броя на колониите от микроорганизми, които човек „отглежда” върху кожата си, независимо от това колко често се къпе. Разбира се, ако се използват антибактериални сапуни, то някои от микроорганизмите се унищожават, но специалистите като цяло не препоръчват използването на тези сапуни всекидневно, за да не се създават устойчиви супербактерии.

Най-важното нещо, което трябва да направите, за да запазите кожата си здрава, е да предпазвате роговия й слой. Не казваме, че не трябва да се къпете, но позволявайте на кожата да се регенерира след последното търкане с гъбата или използвайте по-щадяща козметика за баня.

Когато се къпете, забравете за много горещата вода, използвайте мек сапун, ако изобщо не можете без него, и задължително рехидратирайте роговия слой след това с овлажняващи средства. 

Коментари