Публикация

Тенисът – спорт за цял живот

И тази година Българската федерация по тенис (БФТ) работи по програмата „Детски тенис“, насочена към малките до 10 години. Целта е не само да се увеличи броят на младите тенис надежди на България, но и на спортуващите сред децата.


През 2009 г. БФТ защити проект по програмата Play&Stay на международната тенис федерация ITF, чиято цел е въвеждането на тениса за деца до 10 г. на три вида кортове с три вида олекотени топки.

БФТ иска да покаже, че тенисът може да бъде достъпен и забавен, ако начинаещите използват по-бавни топки, на по-малки игрища и започнат разиграване и състезание още от първия урок. Това е много вълнуващо за  всеки начинаещ тенисист. Участието в  занимания, организирани по този начин, е от решаващо значение за повишаване на желанието и затвърждаване на постоянството на начинаещите играчи.

На практика се използват три вида топки за игра на три вида корт: червени топки – за деца на 5-8 г., със 75% по-ниско налягане от стандартната топка, може да са от дунапрен; оранжеви топки  - за деца на 8-10 г., с 50% по-ниско налягане; зелени топки – за деца на 9-10 г., с 25%  по-ниско налягане. За трите вида топки, както и за различните възрасти, се използват съобразени по размер ракети и височина на мрежата.

Защо тенисът е полезен спорт за развитието на едно дете?
Потърсихме мнението на директора на програма „Развитие” към БФТ Илия Атанасов: „Най-напред бих изтъкнал факта, че това е спорт за цял живот! Може да се практикува от ранна детска до преклонна възраст. Чрез най-популярната индивидуална игра в света децата получават изключителната възможност да се забавляват, да участват в индивидуални състезания, игри по двойки и отборни състезания.

-brr-

Освен физическото развитие тенисът създава у младия човек постоянство, учи на дисциплина, на самостоятелност, отговорност и здрав характер. Това са качества, необходими за всеки успех в живота. Изключително важна причина много родители да насочват децата си в този спорт е средата, в която той се практикува, както и възможността за създаване на голям брой социални и бизнес контакти впоследствие. Не на последно място е личната  популярност, възможността добрият тенисист да изгради сериозна   професионална кариера”.

През 2010 г. през програмата минаха над 80 клуба, 18 училища, 15 детски градини и над 3000 деца. Проведени бяха над 130 регионални състезания за деца от 6 до 10 г. с над 800 състезатели. Организирани бяха 10 лагер-семинара в различните региони за обучение и квалификация на треньорите по тази програма.

Сега амбицията на БФТ е да задмине първоначалния успех на „Детски тенис” или поне да го повтори. „Не беше особено трудно”, каза Стефан Попдончев, победител при 10-годишните на един от лагерите „Девин кидс тенис”, след като получи купата. „Идеята страшно много ми харесва, перфектна организация. Такива инициативи помагат много на децата и на родителите да се запознаят с тениса. Денят мина перфектно”, сподели Поля Кирилова, майка на Инна, която завърши втора при момичетата.

„Мога само да приветствам идеята. Това е начинът за популяризирането на тениса, който помага за изграждането на здрави характери и личности. Това е правилна стъпка в тази посока и благодаря на БФТ за тази инициатива. Надявам се по-често да има подобни лагери”, каза Денислав Метев, член на УС на ТК „Севлиево”.

Коментари