Публикация

Онкоболни останаха без лъчетерапия в Пловдив

Пациентите с онкологични заболявания, които се лекуват в Клиниката по лъчетерапия на Университетската болница „Свети Георги" в Пловдив, остават временно без лечение, след като единственият апарат се развали.


Това потвърди ръководителят на клиниката проф. Мариана Янева. По думите й важна част на линейния ускорител, който поема огромния поток от онкоболни пациенти не само от Пловдив, но и от цяла Южна България, е изгоряла. „За 8 часа през линейния ускорител преминаваха 100-110 души, а е нормално да бъдат по 40, коментира професор Мариана Янева.

Веднага са извикани техници, които работят по отстраняване на повредата. От болницата увериха, че правят всичко възможно още в началото на следващата седмица ремонтът да приключи и апаратът да заработи. До тогава обаче пациентите остават без лъчелечение.

Припомняме, че през последните месеци онкоболните от Пловдив и областта срещат сериозни затруднения при провеждане на курсовете на лъчетерапия, което пък затруднява комплексното им лечение. Причината е, че в онкодиспансера вече няма апаратура за провеждане на лъчетерапия, след като бе бракуван и изваден от експлоатация апаратът „Рокус М".  

Между 50 и 70 раково болни от областите Пловдив, Пазарджик и Смолян на практика още в края на миналата година останаха без терапия и бяха насочени към университетската болница и останалите диспансери в страната.

В писма до всички специализирани лечебни заведения в страната директорът на пловдивския онкоцентър, д-р Недялка Митова, призова колегите си да поемат колкото е възможно повече пациенти, защото в близките минимум 7 месеца част от тях  ще останат без необходимата животоспасяваща  терапия.

Според пациентите обаче и в момента в останалите диспансери няма свободни дати за назначаване на терапия и се записват с месеци напред.  Трайно решение на проблема може да има чак след като бъде монтиран и пуснат в употреба и вторият линеен ускорител в университетската болница. В момента от ръководството на болницата подготвят бункера, където ще бъде монтиран апаратът, но не се ангажират с конкретна  дата за неговото пускане.


Коментари