Публикация

С природни средства срещу косопада


•    На една част коняк се добавят четири части сок от лук, а на шест части вода един корен от репей. Всяка настойка поотделно се втрива в корените на косата.

•    За да спре косопадът е необходимо веднъж в седмицата да измивате косата си с топла вода и да натривате главата с шепа готварска сол в продължение на 15 минути. След това измивате с топла вода. Смята се, че шест процедури ще ви избавят от косопада.

•    С голям успех в народната медицина се ползва настойка от червени чушки, които по съдържание на витамини са на първо място сред зеленчуците. Те предизвикват прилив на кръв в кожата на главата, активизират обмяната на веществата и спират падането на косата. Рецептата е следната: 1 част червени пиперки се залива с 10 части 70-градусов спирт, престоява 7 дни, след което се прецежда. Настойката се разрежда с 10 части кипяща вода и 2-3 пъти на седмица се втрива в кожата на главата преди лягане.

•    Чаша с равни количества смесени кора от дъб и люспи от червен лук се заливат с един литър кипяща вода и се държат на огъня 1 час. Отварата се прецежда и към нея се прибавя средата на черен хляб до получаването на каша, която е отлична домашна маска против косопад. Втривате в кожата на главата, покривате с полиетиленова шапка и стоите 1-2 часа, след това измивате. Маската се прави веднъж в седмицата.

•    За подсилване на косата може да направите маска от листата на алое. Пригответе това природно средство по следния начин: листа от алое завийте в хартия и поставете в хладилник за 12 денонощия. От тях направете сок, прецедете през марля и втривайте 2 пъти в седмицата в кожата на главата.

•    Лесна маска против косопад се прави от стрит лук или чесън. Втрива се внимателно в кожата на главата 1 час преди измиване.

•    За суха, боядисана и изтощена коса особено подходяща е следната маска против косопад: 1 лъжица алое, 1 лъжица мед и 1 чаена лъжица масло от репей се втрива в корените на косата за 30-40 минути преди измиване на главата.

Коментари