Публикация

Тихомир Грозданов е новият шампион на Sargenor Cup

Тихомир Грозданов е новият носител на купата на традиционния турнир по тенис за мъже Sargenor Cup с награден фонд 2500 лева, който се проведе на червените кортове на ТК „Левски" в столичната Борисова градина.


Поставеният под номер 1 в схемата победи на финала поставеният под номер 2 - Тодор Енев с 4:6, 6:4, 6:2.

Грозданов за първи път печели титлата, макар че е рекордьор на турнира за тенис майстори – досега четири пъти е бил финалист: през 2006, 2008, 2009 и 2010 г. Най-сетне усилията му бяха напълно възнаградени, защото по пътя си към вечно изплъзващата му се титла Тихомир бе повече от убедителен – тихомълком и с лекота отвя всички противници и загуби само един сет – и то на финала.

Шампионът получи 1000 лв. от наградния фонд, осигурен от „Екофарм”, а останалият на второ място - Тодор Енев, се задоволи с малката купа и с наградата от 500 лв. Енев, въпреки сърцата си игра, не успя да повтори успеха си от 2007 г., когато триумфира на първо място.

Собственикът на „Екофарм” д-р Петър Велев поздрави финалистите и лично им връчи отличията, наградите и специалните подаръците, както и на победители в състезанието по двойки Георги Йорданов и Никола Петров от ТК „Левски”.

-brr-

Турнирът ще се запомни с небивалия брой на участници – над 60 професионални състезатели, специално пристигнали от всички по-големи тенис центрове в страната, от водещите клубове в Бургас, Варна, Хасково, Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Кюстендил, Горна  Оряховица, Севлиево и, естествено, от София.

Участие в Sargenor Cup взе и целият ни национален отбор по тенис, без отпадналия в последния момент ветеран Иво Трайков, който е двукратен победител в този вече станал супер авторитетен български турнир.      

Според Любомир Бадински, председателят на Съдийската колегия при Българската федерация по тенис, и Главен съдия на Sargenor Cup, турнирът не само слага началото на сезона на открито, но и с всяка година издига своето качество като съдържание.

Рекордният брой състезатели накара организаторите да проведат двудневни квалификации, защото схемата на турнира допусна до същинското състезание само 24 майстори на корта. На практика надпреварата, провеждана под егидата на „Екофарм”, се превърна в част от републиканско ни първенство.

Според тенис наблюдателите, наградният фонд също не е за пренебрегване, защото при професионалните турнири от по-висок ранг, за да получиш 1500 евро, трябва да изиграеш поредица от много тежки мачове, докато с класата си нашите асове почти винаги безпроблемно отстраняват съперниците си. И битката става „кървава” едва преди финала.

Следващият турнир, който ще се проведе за пета поредна година, отново  благодарение на финансовото съдействие на „Екофарм” и неговият собственик д-р Петър Велев, е заплануван да се състои на 4 и 5 юни 2011 г. Но в него ще участват само лекари, любители на най-интелигентния спорт.

Коментари