Публикация

Подготвят се списъци на децата с прекъснат имунизационен статус

От Регионалната здравна инспекция в Пловдив обявиха, че на 26 април ще знаят точно колко са децата в областта, които са с прекъснат имунизационен статус, и които ще бъдат ваксинирани срещу полиомиелит по време на извънредната имунизационна кампания на здравното министерство.


Това съобщи д-р Ели Кунчева, началник отдел „Противоепидемичен контрол” в инспекцията. По думите й малките пациенти не трябва да са повече от 1000, защото миналата година на близо 500 деца до 5-годишна възраст е била поставена такава  ваксина,  заради пропуски в календара им.

Сега кампанията ще обхване децата до 7-годишна възраст, като те ще бъдат еднократно инжектирани срещу опасната болест, уточни д-р Кунчева.

От инспекцията са изпратили писма до всички общопрактикуващи лекари в областта с инструкции как ще бъде извършена кампанията. Освен това всеки личен лекар трябва да представи до другия понеделник списък с децата, които по една или друга причина не са били имунизирани срещу детски паралич и график за това как до края на май ще бъдат обхванати тези деца.

„Ще бъдат издирени и всички деца без личен лекар, като точните данни  се очаква да бъдат получени от РЗОК в Пловдив, обясни д-р Кунчева.

Епидемиолозите от РЗИ вече са установили и връзка с неправителствените организации, с които ще  започнат разяснителна работа в ромските квартали, където е най-голям броят на неимунизираните деца.

Коментари