Публикация

33 селища без личен лекар само в Пловдивско

В 33 населени места в Пловдивска област в момента няма личен лекар, а 22 от тях са регистрирани с неблагоприятни условия за работа. Данните са на местното сдружение на общопрактикуващите лекари.


В повечето от тях никога не е имало джипи, потвърдиха и от Регионалната здравно-осигурителна каса, но уточниха, че сега се надяват с обещаните преференции от  здравния министър д-р Стефан Константинов семейните доктори да се решат да работя и на село.

Припомняме, че медиците, които решат да пътуват в планински и почти обезлюдени райони, ще получават отгоре по 11 стотинки на пациент от НЗОК, без да регистрират групови практики. Те ще имат право на допълнителното финансиране и ако си направят график на дежурства с техни колеги от други индивидуални практики.

Ще се дава и възможност за дежурене по телефона, както и за сключване на договор с друго лечебно заведение. Условието е то да не се намира на повече от 20 км от практиката на общопрактикуващия лекар.

От сдружението на общопрактикуващите лекари, обаче не мислят, че стотинките отгоре ще решат проблемите както на местните хора, така и на колегите им. Според тях малцина ще са докторите, които ще се наемат да обслужват тези практики и за повече от половината от вакантните 33 места няма да се намерят кандидати.

Най-много свободни места – девет, има в община Карлово. Шест общопрактикуващи лекари се търсят в Първомай. Семеен доктор се търси в Калофер, Клисура и Садово. Проблеми с намирането на доктори срещат и някои от селата на Асеновград, Раковски, Брезово, Хисаря и общините Родопи и Марица.

Най-сериозно обаче е положението в община Лъки, където инфраструктурата, отдалеченото местоположение и малкото на брой останали хора отказват джипитата да търсят работа там.

Медици не крият, че предвид огромната безработица не могат да събират дори потребителска такса, а голяма част от хората са с прекъснат здравен статус.

Коментари