Публикация

Мазната кожа не е проклятие

Mазната кожа е благословенна, защото тя се състарява по-бавно. Ако обаче знаете как да се грижите за нея.


Характерни за мазната кожа са по-широките пори, които често се запушват, защото жлезите й отделят повече мазнини. Появяват се т.н. комедони, известни като черни точки, които създават впечатление, че кожата е мръсна.

Ето някои други грешни схващания за мазната кожа:

- Мазната кожа няма нужда от овлажнител.
- Мазната кожа се нуждае от изсушаващ лосион.
- Мазната кожа трябва да се обработва с тоник на спиртна основа.

Тези неверни твърдения само влошават състоянието на кожата.

Както всички други видове кожа и мазната се нуждае от добър овлажнител, защото в средата на деня тя започва да се дихидратира.

Най-добрите овлажнители за мазната кожа са на водна основа и съдържат хиалуронова киселина. Те могат да се употребяват като крем или серум.

Дори и да пиете много вода през целия ден, тя хидратира първо жизненоважните органи и най-накрая кожата. Хиалуроновата киселина привлича водата като магнит и е прекрасно средство за необходимото хидратиране на мазната кожа.

Един от недостатъците на мазната кожа е, че порите й се запушват по лесно, което пречи на естествените мазнини да проникнат до повърхностния слой на кожата и тя става суха и груба. Освен това при запушване мастните жлези се активизират, за да смазват кожата.

Важно е да знаете, че когато порите се запушат, кожата се запечатва и нищо не може да проникне в нея. За да поема овлажнител, тя трябва да се ексфолиира поне 2 пъти седмично.

-brr-

Най-добрите средства за ексфолиация са:

Маска с глина. Преди да я наложите, поставете върху лицето си напоена с гореща вода хавлия, за да размекнете порите. Маската стимулира кръвообращението и почиства кожата.

Ексфолиираща маска с естествена плодова киселина. Тя почиства запушените пори и осигурява по-добро проникване на козметичните продукти в кожата. При редовно почистване кожата става блестяща.

Маска с ензими. Добър начин за ексфолииране е ензимната маска с папая или с ананас. Може да я приготвите сами като смелите в блендера папая или ананас. Тиквата също е богата на естествени ензими и е добър избор за ексфолиация.

Хората с мазна кожа трябва да спазват някои правила. Не премивайте лицето си със сапун, с почистващо средство, което съдържа бензоилов пероксид, или с тоник на спиртна основа.

Следващите процедури ще стимулират мастните жлези на кожата ви:

1. Сутрин измивайте лицето с мек лосион без сулфати или лосион с естествени алфа хидрокси киселина или бета хидрокси киселина. След това намажете с овлажняващ крем на водна основа или със серум с хиалуронова киселина.

2. Веднъж или 2 пъти седмично ексфолиирайте кожата на лицето си  с маска от глина, с ензими или с плодова киселина.

3. Вечер измивайте лицето с лек почистващ лосион -  без сулфати или с естествени киселини. След това се намажете с овлажняващ крем на водна основа или със серум с хиалуронова киселина.

Съветът на health.bg: Най-добре се консултирайте с дерматолог, за да откриете какви разкрасителни процедури са най-подходящи за вашия тип кожа.

Коментари