Публикация

Пролетно почистване на организма

Интервю с д-р Виолета Заркова, изпълнителен директор на антидопинговия център към Министерството на физическото възпитание и спорта.


Д-р Заркова, заедно с първите цветя топлият вятър носи и усещане за обща отпадналост, разбалансираност – на какво се дължи т.нар. пролетна умора?
Тя не е последица само от рязката смяна на температурата. Факторите, които я предизвикват, са много комплексни. Организмът е изтощен от срещата с грипните вируси и имунитетът е понижен. Слабото слънчево греене през зимата допринася за умора, защото светлината е един доста сериозен стимулатор на нервната дейност. През студените месеци се набляга на по-тлъста храна, липсват пресни зеленчуци и плодове, а многото празници предразполагат и към злоупотреба с алкохол.

Стресът е много сериозен, постоянен фактор за появата на умора. Промяната в часовото време и атмосферното налягане също объркват организма.
Когато се увеличи слънчевото греене, когато се активират всички хормони и съответно дейността на централната нервна система, организмът не може да даде адекватен отговор на настъпилите нови дразнения и тогава умората е по-осезаема.

Основните й прояви?
Трудно заспиване или прекалена сънливост, отпадналост, липса на мотивация, понижена работоспособност, прояви на депресивност, недостиг на енергия, раздразнителност. През пролетта зачестяват и вирусните инфекции, защото организмът е изтощен. Обострят се стомашно-чревните заболявания. Черният дроб също е затруднен заради справянето с по-мазната храна и алкохола. И въобще всичко буксува.

За бърз ефект обикновено прибягваме до повече кафе, енергийни напитки...
Кофеинът е най-използваният стимулатор на централната нервна система. Освен положителните ефекти - да ни тонизира, държи будни и прави по-работоспособни,  в големи дози има отрицателен ефект. Почти всички енергийни напитки съдържат кофеин в много големи дози, което може да доведе до повишено кръвно налягане, сърцебиене, виене на свят, раздразнителност, безсъние.

Доколко са подходящи за децата широкодостъпните енергийни напитки?
Стимулиращото им действие се дължи на кофеина. Има добавени много консерванти, захар. Употребата на кофеин е особено вредна в детската възраст. Възрастните могат съзнателно да ограничат консумацията, докато децата не са в състояние да преценят и последствията са: високо кръвно, дехидратация, главоболие, сърцебиене, раздразнителност. И при данните за ръста на хипертонията и затлъстяването сред подрастващите  употребата на енергийни напитки в тази възраст не се препоръчва.

Нерядко хората злоупотребяват с медикаменти, които имат стимулиращо действие върху централната нервна система или пък обратното, с такива с потискащо действие. Мислят, че по този начин ще станат по-работоспособни и по-активни, защото всекидневието ни притиска със своите задачи.

Кое е доброто решение тогава?
Правилното редуване на почивка и работа, изобщо режимът. Достатъчният сън. Разходките на чист въздух, балансираното хранене, приемането на протеинови напитки - например ако трябва да се извършва някаква тежка физическа работа - също имат стимулиращ ефект. Има  аминокиселини, които въздействат по определен начин върху човешкия организъм, както например триптофанът действа върху централната нервна система, има успокояващо действие. Има други две важни аминокиселини - аргинин и аспартат, които се съдържат в препарата „Сарженор”.

Той отстранява умората по съвсем различен механизъм. Първо, има детоксикиращо действие върху организма. Отстранява шлаките, които са се натрупали. Както правим пролетно почистване вкъщи,  трябва да почистим и организма си. Осезаемо е благотворното действие на споменатите аминокиселини върху централната нервна система, защото балансират процесите в нея и подобряват съня, улесняват запаметяването, пропъждат депресивните състояния. Имат и енергизиращо действие. И да не бъркаме – те не са лекарства.

Препоръчвате този продукт за семейната аптека през пролетта?
Да, даже и за децата. Той няма противопоказания, може да се приема и от бременни. Чудесен е при всички състояния на умора и отпадналост. Единствено диабетиците трябва да знаят, че като подсладител е използвана захароза.

Коментари