Публикация

След пости не прекалявайте с месото

Доц. Светослав Ханджиев е член на Европейската академия на науките по хранене и председател на Организационния комитет на ІХ международен симпозиум по затлъстяване и съпътстващи заболявания, който ще се състои от 21 до 23 май в курорта Албена. Форумът е в рамките на тазгодишния Европейски конгрес по затлъстяване в Истанбул. А на 21 май е и Европейският ден за борба с наднорменото тегло.


Доц. Ханджиев, как организмът понася хранителния режим по време на пости?
Преминаването към хранене без животински продукти за известен период от време е полезно за здравите хора. Дали този период ще се покрива с целия християнски пост, или ще бъде за по-кратко време, е решение на всеки човек. Но така даваме възможност на организма си да се разтовари от редица субстанции, които обикновено натрупваме. Най-общо месната храна води до „подкиселяване” на организма, а постната – до „алкализиране”. Редуването на двата режима поддържа добре алкално-киселинното равновесие. Тук коментирам само биологичната страна на въпроса, а не духовната. Защото смисълът на Великденските пости е доста по-различен от една диета. Искам да направя и уговорката, че не е добре да подлагаме децата и подрастващите, както и хората с разклатено здраве на строг пост. Има състояния, в които не можем да лишим организма от пълноценни животински белтъчини. Но в общия случай всекидневното ни хранене е доста небалансирано, с излишък на мазнини, които водят до повишаване на т.нар. лош (LDL) холестерол и триглицеридите. Затова растителното меню за няколко седмици има добър ефект. А извън постите е добре да имаме поне два дни от седмицата, в които също да не ядем месо.

А след поста проблемно ли е преминаването към общата храна?
Не бих казал, че е проблемно, стига да въведем постепенно животинските храни. Не случайно църковната традиция изисква първо да се хапне яйце, козунак и айран, а след това – на обяд и агнешко или друго месо със свежа салата. Въпросът е да не се прекалява с количествата.

Колко яйца е нормално един здрав човек да изяде на ден?
Ако няма проблеми с холестерола или жлъчката, две яйца на ден е напълно нормално, но тук влизат и яйцата в козунаци, баници, застройки и т.н. Е, по Великден може да се хапнат и три яйца. Да не забравяме, че яйцата по принцип са изключително пълноценна храна, защото съдържат всички основни хранителни вещества. За децата дозата е едно-две яйца дневно. А хората с дислипидемия могат да ядат яйцата без жълтъците или най-много два-три жълтъка на седмица.

Вече говорихте за разликата между диета и пости, но истината е, че доста млади хора използват периода преди Великден, за да намалят теглото си.
Напоследък се наблюдава една много опасна тенденция – деца, особено момичета в пубертетната възраст, се опитват да поддържат по-ниско от физиологичното тегло за ръста и годините им. Това може да завърши много зле! Както и другата тенденция – за неконтролирано напълняване при младежите. И двата полюса са еднакво неблагоприятни, затова трябва да се държи златната среда. Прекалената слабост, достигаща до анорексия, може да доведе до необратими увреждания на всички органи и системи, включително на половите функции. А затлъстяването отключва ранна хипертония с всички познати последици.

По какъв начин можем да подпомогнем организма си при прехода от постно към месно хранене, и изобщо от зимните консервирани към пресните храни?
На първо място, чрез по-често хранене с по-малки порции. Нека последното хранене за деня да е към 18 часа. И никога да не пропускаме закуската. Срещу подуването в червата, спазмите и прекомерното образуване на газове има изпитан билков препарат – „Комфортекс”, който няма никакви странични действия. Той може да се приема и профилактично при по-обилно хранене или прием на по-груби храни. Моят опит с този продукт е много положителен.

Вярна ли е тезата, че трябва да се храним основно с продукти, които са произведени в нашия географски регион?
Много истина има в тази теза, разбира се, без да се довежда до крайност. По принцип местните продукти са с по-малко консерванти, по-скоро са произведени и организмът ни с годините е привикнал към тях. Освен това е добре да се приемат храни, характерни за съответния сезон.

Коментари