Публикация

Спелта за здравословно хранене и почивка

Спелта е древен сорт жито, познатo още като „фараонско жито”. През 750 г. пр.н.е. то е основният сорт в северна Германия, Швейцария и Великобритания.


През 20 век навсякъде спелтата е изместена от обикновеното жито, което при торене дава по-големи добиви, докато древният сорт не се поддава на такава обработка.

Спелта е подходяща за здравословно хранене, защото съдържа много полезни хранителни вещества - 57,9 % въглехидрати, 17% протеини, 3% мазнини, 9,2% фибри, минерални соли и витамини. От нея се приготвят всякакви биохлябове и биотестени изделия поради балансираното количество глутен, което съдържа. Спелтата се понася добре от организма и се усвоява лесно. Подобрява кръвообращението, улеснява бъбречната дейност и пречистването на организма, действа съдоразширяващо и влияе добре на храносмилането.

Спелтата е полезна не само като храна. Ако се нагрее и постави на определени места по тялото, облекчава болката и има възстановителен ефект. Обвивките на спелта пък се използват за пълнеж на различни видове възглавници за спане и почивка, за медитация, за бременни и бебета. Възглавниците с такъв пълнеж са изключително удобни и особено популярни в Германия, Австрия, Холандия, Швейцария, Италия и Великобритания. В по-реномираните хотели задължително се предлагат и такива от спелта.

Коментари