Публикация

Да се разходим до Будапеща

Искате да се поразходите до центъра на Европа? Или, притиснати от кризата, да проучите възможности за евентуален гурбет? Тогава на добър час! Ако сте двама – тръгнете с кола. Ще ви струва почти колкото с автобус или влак, но ще си осигурите по-голяма мобилност, както и достъп до крайпътните мотели и пансиони.


И така, имате валидни паспорт, ЕС здравно-осигурителна карта и зелена карта. Ако всичко ви е наред и няма опашка, преминавате ГКПП „Калотина” за 10-15 минути. Толкова и на сръбския ГКПП „Градина”. От юни 2010 г. гражданите на ЕС могат да влизат в Република Сърбия с личните си карти. Ако носите над 10 000 евро или равностойността им в чужда валута, поискайте от сръбския митничар декларация и настоявайте да ви я подпечата. Иначе на излизане рискувате конфискация. Веднага след сръбската митницата има банка. Обезателно се снабдете с динари. Пътните такси ще ви струват 70 евро, но ако платите с динари – наполовина. В момента 1 евро се обменя за 100 динара.

В Сърбия, Унгария, както и в другите европейски държави всяко МПС трябва да има задължителното оборудване плюс комплект за спешна помощ, резервни крушки, през зимния сезон - вериги за сняг, две зимни гуми, монтирани на задвижващите колела, най-малко 4 мм дебелина на протектора. Светлоотразителната жилетка при излизане от колата е задължителна. Кара се с включени къси светлини. Спазвайте стриктно пътните знаци, никакъв алкохол, не ползвайте антирадари и мобилни телефони (ако нямате хендс-фри), защото глобите са от 50 до 500 евро. Камерите на полицията са с фискални модули и няма възможност за пазарлъци.

До Ниш си отваряйте очите на четири. Ако ограничението е 60 км, карайте с 55. На входа на магистралата вземате “кàртица”. Таксата се плаща преди Белград – 730 динара за лека кола. До унгарската граница има още две платени отсечки – цената е съответно 240 и 330 динара. Една трета от пътя е магистрала.

За почивка най-добре спрете на новия тип модерни бензиностанции. Казват, че Европа започвала там, където свършва бозата. По-вярното е – където не плащаш за тоалетна. Това са бензиностанции с изрядни тоалетни, добре уредени закусвални и маркет. Еспресото е 110 динара, нескафето – 95, кроасанът – 65, баницата или пицата– 125, а голям сандвич – между 210 и 270 динара. На около 70 км от унгарската граница има добре уреден мотел, където може да похапнете сръбска скара. В Сърбия и по-нататък ползвайте дебитна/кредитна карта. Така ще избегнете плащане в евро при курс едно към гьотере.
Непосредствено пред унгарската граница заредете! В Европата е по-скъпо, макар цените да отиват към изравняване.

Хоргош е сръбският граничен пункт, а Рьоске – унгарският. Веднага се досещате, че и двете селища са унгарски. Разделени са от Версайския диктат. Унгарците граничат отвсякъде със себе си, както и българите. Победителите в Първата световна война великодушно са им оставили 93 000 кв. км от предишните 325 000 кв. км. По това си приличаме с маджарите, не само по пикантната кухня и кръшните танци.
Не внасяйте в Унгария повече от 0,7 л твърд алкохол, бутилка вино и 2-3 пакета цигари. Понеже са „вратата към Европа”, унгарските митничари са доста бдителни към „тъмните балканци”. Не рискувайте. Иначе ви чакат солени глоби и голямо разтакаване. След митницата има банка. Там се купува винетка: 4-дневна, седмична или месечна струват съответно 4,50, 10, 17 евро. Може и без винетка, ако не карате по магистралите. Указанията ясно насочват към първокласен път без заплащане. В Унгария правото на свободно придвижване се съблюдава, за разлика от България.

Изискванията към автомобилистите са същите както в Сърбия. Съобразявайте се стриктно със знаците. Ограничението на скоростта по магистралите е 130 км, а в градовете – 50 км.
След два часа сте в Будапеща. Потърсете хостел или пансион (panzio), а не хотел, защото разликата в цените е двойна и нагоре. Достъпен хостел е „Рила” – построен от потомците на българските градинари. Цените на човек варират от 11 000 до 4800 форинта на вечер с таксите (1 евро= прибл. 270 форинта). Може да нощувате и за 12-15 евро, но в доста отдалечени хотелчета или пансиони.
„Рила” е малко настрана от центъра, но администрацията говори български и паркирането в района не се заплаща. Наблизо има станция на метрото. Най-добре е да се снабдите с 3-дневна или 7-дневна карта за цялата градска мрежа. Еднократният билет вече е 1,20 евро. Не си и помисляйте да пътувате гратис, глобата е прекалено солена. В хостела информират къде и какво да видите. Струва си, защото Будапеща е един от най-красивите градове на Европа. Архитектурните паметници свидетелстват за отдавна отминала епоха на величие и просперитет.

Зад примамливите витрини обаче лъсва грубата действителност с шокиращите цени. Също и в супермаркетите: хлябът, брашното, олиото, захарта, месото са скочили двойно в сравнение с миналата година. Картофите – тройно. Литър бензин гони евро и половина. Безработицата галопиращо расте, в източните райони надхвърля 30%. Не случайно неонацистката партия „Йоббик” има най-силно влияние в страната. Унгарците основателно недоволстват, че са третирани като второстепенен член на Европейския съюз, с по-малко права от големите и богати партньори. А и кризата е всеобхватна. Но виновен за всичко е Кадафи!

Все пак една разходка из архитектурните шедьоври и музеите на унгарската столица, особено ако е последвана от чашка ароматно кафе, разведрява. И подтиква към размисъл. Ако сте квалифициран медик или компютърджия и владеете чужди езици, може да извадите късмет по на Запад. Иначе – по-добре назад, към родината. Пък и е редно да се погребем при костите на предците. Казано е още в Стария завет!
 

Коментари