Публикация

Една ябълка на ден - пази от астма, хълцане и ...

Този месец бе установено, че изяждането на 4 ябълки на ден може да свали драматично нивото на холестерола. В новата си книга д-р Пени Стенуей описва невероятните здравословни свойства на ябълките и лечебното им действие при редица състояния:


КРАМПИ
Една от възможните причини за крампите е липсата на калций, магнезий, калий и витамините В и С. Всичките тези елементи се съдържат в ябълките. Ябълковият оцет също помага при крампи, защото той стимулира стомашните киселини, от което се подобрява усвояването на калция и магнезия от организма.

Съвет: Изпивайте по 2 чаени лъжички ябълков оцет разтворен в чаша вода 3 пъти дневно. Или наложете схванатите мускули с кърпа, напоена със смес от 2 лъжички оцет и чаша топла вода, покрийте компреса с дебела хавлия.

AСТМА
Симптомите на астмата – хриптене, кашлица и стягане в гърдите – се причиняват от възпаление и свръхчувствителност на дихателните пътища. Те се засилват от студен въздух, определени храни, физическо усилие, възпаление и алергии.
 
Британски учени са открили, че хората, които изяждат поне 2 ябълки седмично, намаляват с една трета риска да заболеят от астма. Друго проучване е установило, че децата, родени от майки, които са яли ябълки по време на бременността си, са значително по-неподатливи на това заболяване до 5-годишва възраст.

Ябълките и техният сок имат по-силно анти-астматично действие от всички други храни. Това вероятно се дължи на високото им съдържание на антиоксиданти - в 100 грама ябълки има 3 пъти повече антиоксиданти, отколкото в 1 портокал или 1 банан.
 
Съвет: Антиоксидантите в ябълките се съдържат главно в кората им, затова изяждайте по 1 небелена ябълка всеки ден.

-brr-

УЖИЛВАНИЯ
Ябълковият оцет действа успокояващо при ужилване от пчела или оса. Неговите киселини намаляват действието на токсините в отровата. Ябълковият оцет деактивира и отровата на медузите.

Съвет: Налагайте върху ужиленото от медуза или оса място с памук, напоен с ябълков оцет.

ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ
Рискови фактори за високото кръвно налягане са затлъстяването, високите стойности на бъбречния хормон ренин, резистентността към инсулина, възрастта и наследственото предразположение.

Японските учени са открили, че ябълковият оцет понижава кръвното налягане. Според тях, оцетната киселина намалява производството на  хормона ангиотензин, който свива кръвоносните съдове.

Смята се, че от ябълковия оцет се отслабва, което пък води до понижаване на кръвното налягане. Той забавя повишаването на кръвната захар след хранене, което понякога води до рязък спад на захарта и появата на силен глад.

Ябълките помагат за понижаване и на холестерола. Американско изследване открило, че жените, които изяждат по 75 грама сушени ябълки (равни на 4 пресни) дневно в продължение на половин година, са намалили с една четвърт стойностите на лошия холестерол, който запушва артериите.

Съвет: Поливайте храната си с малко ябълков оцет.

БОЛНИ ВЕНЦИ
Ябълките съдържат танини, които според учените предпазват от пародонтит. Отхапването от прясна и свежа ябълка допълнително заздравява венците, защото повтарящите се движения на челюстта увеличават кръвообращението във венците.

Съвет: Изяждайте по 1 ябълка на ден.

-brr-

ДИАРИЯ
От всички плодове ябълките съдържат най-много пектин. При разграждането на пектина от полезните бактерии се образува защитен слой в стомаха, който предпазва от дразнене и възпаления.

При разграждането се отделят и пробиотични вещества, които увеличават количеството на полезните чревни бактерии. Тези бактерии унищожават микробите, които причиняват диария.

Съвет: При диария изяждайте по 1 сурова ябълка на всеки няколко часа. Варенето или печенето на ябълките размеква целулозата, която е полезна за забавянето на изхождането.
 
ХЪЛЦАНЕ
Ябълковият оцет е традиционно лекарство против хълцане, което обикновено се причинява от преяждане, забавеното храносмилане на протеините поради недостиг на стомашни киселини, или от мазни и сладки храни, които пречат на изпразването на червата и предизвикват ферментация.

Ябълковият оцет възстановява киселинния баланс в стомаха и облекчава тези неприятни спазми на диафрагмата.

Съвет: За да се справите с хълцането, изпийте бавно чаша вода с 1 чаена лъжичка ябълков оцет.

OСТЕОПОРОЗА
Това заболяване, при което се намалява плътността на костите и те стават по-крехки и чупливи, се свързва с остаряването, менопаузата, прекаленото или недостатъчно физическо натоварване и липсата на калций. Все повече изследвания обаче показват, че възпаленията в организма също са възможна причина и че флавоноидите, които се съдържат в ябълките, могат да намалят тяхното действие. Френски учени са открили, че веществото флоризин, което се съдържа само в ябълките, предотвратява загубата на костно вещество вследствие на възпаление.

-brr-

Растителните хормони и минералът борон в ябълките възстановяват нивото на естрогена – ниските стойности на естроген причиняват остеопороза. Същевременно ябълковият пектин повишава стомашната киселинност, което от своя страна подобрява усвояването на калция.

Съвет: Включете в диетата си ябълките от по-млада възраст.

СЕННА ХРЕМА
Ябълките са богати на кверцетин, флавоноид с антихистаминно и противовъзпалително действие. Той се съдържа главно в кората на ябълките, като неговото съдържание е повече в червените, отколкото в зелените ябълки.

Междувременно, някои изследвания показват, че ябълковият оцет лекува алергична и сенна хрема.

Още през 50-те години на миналия век е открито, че преди алергичен пристъп pH-то в урината става силно алкално и след приемането на ябълков оцет то се нормализира и пристъпът се облекчава. Това се отдава на органичните киселини и калия в ябълковия оцет.

Съвет: При алергични симптоми или сенна хрема, сипете лъжичка ябълков оцет в чаша вода и отпивайте от течността в продължение на половин час. Изчакайте половин час и повторете. Или добавяйте по 1 лъжичка оцет в супата или друга храна.

СЛАБ ИМУНИТЕТ
Една средна по големина ябълка съдържа 8% от препоръчителната дневна доза витамин С, който е много важен за имунитета.

Когато ябълковият пектин се храносмила, той ферментира от полезните бастерии и стимулира производството на антитела и бели кръвни телца, което помага на организма да се бори с болестите.
 
Съвет: Изяждайте по 1 ябълка на ден.
 

Коментари