Публикация

В Пловдивска област започна ваксинирането срещу детски паралич

В Пловдив и областта започна извънредната кампания срещу детски паралич. Това съобщи д-р Моника Троянчева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести" в РЗИ.


Ще бъдат обхванати 5000  хиляди деца от селищата в областта на възраст от 7 до 13 години, които през годините нямат редовен прием на ваксината. За целта от Районната здравна инспекция са разкрили два пункта в ромските махали - един в „Столипиново" и втори в „Шекер махала", където подрастващите ще бъдат прегледани и ваксинирани.

„Най-добре е, ако децата имат личен лекар, първо да го посетят и ако той не може да  постави ваксината, тогава да се посещават пунктовете”, обясни д-р Троянчева.

Около 1000 са децата в Пловдив, които ще трябва да бъдат имунизирани, останалите 4000 са в селищата на областта. Почти всички са от ромски произход и затова в кампанията е ангажирана фондация „Рома", чиито сътрудници вече обхождат домовете и обясняват необходимостта от поставянето на ваксината. Според д-р Троянчева кампанията трябва да приключи до края на май.

Коментари