Публикация

Цигарата – желаната отрова

Не мога да спра да си задавам въпроса как разумен човек може да употребява цигари, знаейки за огромната вреда, която нанасят на здравето - собственото и на околните. Необяснимо е посягането към пакета със стряскащите надписи „Пушенето убива”.


Дали ще вземем стока от магазина, ако на нея пише „отровно“ или „убива“? Не го правим, нали! Тогава защо така лекомислено се отнасяме към тютюна?

Една трета от възрастното население на планетата пуши. Активните пушачи в Европа са около 100 млн., в България - 3,1 млн. Страната ни се оказва една от най-димящите в света, а на Стария континент преди нас е само Гърция. Най-неприятното е, че повечето деца започват да пушат преди навършването на 18 години.

Съгласно данните на Световната здравна организация пушенето е четвърти рисков фактор за заболеваемост по света и втора основна причина за смърт. Тютюнът е отговорен за смъртта при 1 от 10 случая. Над 100 млн. са се простили с живота си по тази причина през ХХ век. Тютюнът убива всяка година повече хора, отколкото са всички жертви от пътни произшествия, самоубийства, алкохолно увреждане и СПИН.

Пушенето е смъртоносно във всяка форма – цигари (включително и т.нар. леки), пури, лула.

Обичайно цигарите съдържат от 1 до 3 мг никотин. А еднократна доза от 40-60 мг може да бъде фатална за човека. Никотинът е вещество, съдържащо се в листата на тютюна. Името му идва от латинското название на растението тютюн (Никотиана табакум), кръстено на Жан Никот, френски посланик в Португалия, който изпраща семена и листа на тютюн от Бразилия в Париж на Катерина Медичи през 1560 г. и слага началото на разпространението му в Европа. Никотин е изолиран за първи път от тютюневи листа в Германия през 1828 г. и е определен като отрова.

В селското стопанство никотинът все още се използва като пестицид. Той лесно прониква през кожата, а при изгаряне на цигарата се инхалира в белите дробове и оттам попада в кръвния ток. Седем секунди след инхалиране никотинът достига до мозъка и оказва своето въздействие според дозата. При ниски дози има стимулиращ ефект, а при високи – релаксиращ. Повишеното ниво на допамин в мозъка във връзка с пушенето обуславя появата на еуфория и релаксация, както и  развитие на никотинова зависимост. Тя е сходна с тази към хероина и кокаина.

Редица „подобрители“ в цигарите имат за цел да повишат възникването на зависимост. За тютюневата индустрия е важно, че зависимият потребител е потребител за цял живот, независимо колко кратък ще е той. Не случайно количеството на никотин в цигарите нараства през годините, което е продиктувано от стремежа за печалби на тютюневата индустрия.

-brr-

Всеки има свободен избор дали да пуши, но с действията си той вреди не само на себе си, но и на околните, увреждайки пасивните пушачи, принудени да дишат цигарения дим на работното си място, в заведение или друго затворено пространство.

Не случайно много държави въведоха пълна забрана за пушене на обществените места, а другаде все още важат „толерантни забрани“. В Япония тоталната забрана важи дори за улиците. В Ню Йорк също никъде не се пуши. А Бутан е единствената държава, в която не само употребата, но и производството на тютюн е абсолютно забранено.

Пушенето ви вреди и изпразва джоба ви по няколко начина. Ежедневно плащате за този лош навик, имате намалена работоспособност, боледувате по-често, сами си причинявате увреждания, включително и потенциално смъртоносни заболявания.

В днешно време са разработени различни методи за отказване от цигарите, но всички изискват воля и желание, упоритост, мотивираност, убеденост в необходимостта да се спре. А когато решението е взето, насреща има никотинови препарати под формата на пластири, таблетки, дъвки, електронни цигари за засищане на абстиненцията към никотина.

Съществуват и методи на акупунктура и рефлексотерапия с електромагнитна стимулация на неврорефлексни зони за потискане на влечението към тютюна. Ако не се справите сами, потърсете помощ! Създадена е Национална линия за отказване от тютюнопушене с телефон 0700 103 23 и електронен адрес: consultant@aznepusha.bg

Не забравяйте, че зависимостта към никотина е една от най-силните и спирането е трудно. Само 5% от хората, спрели да пушат, са непушачи при контрол след 1 г. Помислете, преди да сте започнали!

Ако се колебаете дали да спрете цигарите, посетете клиника по сърдечна хирургия, където слагат байпас основно на пушачи, идете в белодробно отделение и вижте колко трудно дишат пушачите, поговорете с хората, претърпели ампутации на крайници поради запушване на съдовете.

В моето семейство никога не се е пушело и винаги ме е отвращавал цигареният дим. Не мога да стоя в задимени помещения, става ми лошо, започва да ме боли главата, появява се силно дразнене в очите и помътняване на контактните лещи, които нося, дразни ме гърлото, усещам, че се задушавам.

Колко дълго време бяхме толерантни към пушачите... Как търпяхме да ни обгазяват на работното място или когато се събираме с други хора, как търпяхме децата ни да се връщат от дискотеки опушени и дрехите и косите им дни наред да не могат да се отмиришат от дима. На какво бяха подлагани по принуда хиляди хора непушачи, ако искаха да отидат на заведение или на гости.

Пушачът всъщност се превърна в придатък на цигарата. Време е да кажем стига!

Коментари