Публикация

Дула – първа помощница на новия живот

Раждането с помощта на дула се практикува още от древността. Самата дума, идва от гръцки и в превод означава помощница.


Естествената необходимост на жената от подкрепа в този важен за нея момент, както и по-лекото протичане на самото раждане, правят професията все по-търсена в повечето европейски страни.

У нас тя е нещо още съвсем ново и на нея се гледа както с доза любопитство, така и с леко недоверие. Възникват множество въпроси за това каква точно е функцията на дулата по време на раждането и каква е ползата от нейните услуги.

Олга Дукат е първата и засега единствена сертифицирана дула у нас. Как се е ориентирала към тази рядка за нашето съвремие професия?  „Тъй като не се виждам като медицинско лице, но пък се интересувам от самото раждане, ми се стори, че това ще ми пасне. Така реших да се обуча без въобще да знам дали ще го практикувам или не.” – разказва Олга Дукат.

Обучението е доста сериозно, за да получиш сертификат трябва да  присъстваш задължително на две раждания. Теоретично всеки би могъл да стане дула, но на практика се оказва, че има фактори, с които трябва да си наясно и да се съобразиш преди да решиш да практикуваш професията.

Работата е под напрежение и доста непредсказуема. Трябва да си готов по всяко време. В напрегнатия момент на раждането трябва да станеш извор на спокойствие. Това именно е ролята на дулата. Тя дава емоционална подкрепа на жената. Успокоява я и я окуражава. Тя не е медицинско лице и не замества нито акушерката, нито доктора. Нейната работа не се припокрива с тяхната.

-brr-

Дулите се специализират в две категории – по време на самото раждане (birth doula) и такива, които помагат на жената след това (postpartum doula). Бъдещата майка, която реши да прибегне до услугите на помощницата, е добре да се срещне с нея преди това. Да я запознае със страховете си, притесненията, очакванията си. По време на раждането освен емоционална, дулата извършва и физическа подкрепа.

Справяне с болката с немедикаментозни методи като масажи, топли и студени компреси, техники на дишане, акупресура, ароматерапия. Компресите се слагат на кръста, където има много нервни окончания и така се облекчава болката. Могат да се поставят и в долната част на корема, на раменете, а ако е студен може на лицето. Всичко зависи от фазата и от това как се чувства самата жена. Масажът на гърба, кръста, ръцете или краката също е много ефективен.

Помощничката дава информация на майката за всичко, което предстои. Помага й в комуникацията с докторите, но не взима решение вместо нея. Освен благоприятното влияние по време на раждането, изследвания показват, че жени, ползвали услугите на дула, страдат по-малко от следродилна депресия. По-лесно изграждат връзката с бебето. Оценяват преживяването доста по-позитивно.

Страхът от естественото раждане кара жените масово да прибягват до операционния метод като алтернатива. У нас статистиката сочи, че процентът е около 30. „Секциото е сериозна операция и е добре да се прибягва само в животозастрашаващи ситуации. А сега до голяма степен е презастраховане. По този начин лекарите губят квалификацията си да водят нормални раждания.”, твърди Олга Дукат. В страна като Щатите се препоръчват усилено услугите на дулата като противовес на големия процент раждания чрез секцио.

-brr-

Освен от бъдещите майки, идеята за възраждането на забравената професия се приема добре и от медицинския персонал в някои болници. „В „Св. Лазар” медицинският екип прие много добре присъствието на дула. С други доктори, с които съм говорила, реакцията също е била положителна, но въпреки всичко съм убедена, че не навсякъде ще е така.”, споделя Олга.

Тя е и сертифициран консултант по кърмене. Към нея се обръщат майки, които дали поради неразбирането, дали поради липса на информация, са се сблъскали с различни проблеми. „Не съм срещала майки, които да не искат да кърмят. Който не иска, няма да ме потърси.”, отговаря Олга на въпроса как трябва да се мотивира жената.

През март тази година се състоя първото практическо обучение на дули в България, организирано от сдружение „Естествено”, където гостува Дебра Паскали-Бонаро - сертифициран инструктор за обучение на дули към DONA International. Ивета Драганова, зам. председател на сдружението, и Кристина Мартинова, негов член, ни разказаха по-подробно за събитието. „Семинарът беше четиридневен.

Първият ден бе посветен на самия процес на раждането. За интервенциите, които понякога се налагат и за рисковете, които те носят. Следващите дни бяха конкретно насочени към дулата. Това, което тя прави. Конкретни техники за обезболяване.”

Така че първите крачки за възраждане на благородната професия, наречена дула, са направени. Интересът на бъдещите майки доказва, че колкото и да е напреднал векът, в който живеем, раждането се връща към естествените си корени. Към ония наши прабаби, които са знаели колко безценна може да бъде помощта на човек, който е до теб в този тежък, но и неповторим момент. Моментът, когато на бял свят идва един нов живот.

Коментари