Публикация

Пълнозърнестите храни - вкусна и полезна мода

Никой съвет за здравословното хранене не би бил завършен, ако не се споменат пълнозърнестите храни. Не само, че са полезни, но те могат да се използват при приготвянето на здравословни и вкусни рецепти, които ще ви оставят да искате още.


За много от нас обаче списъкът на пълнозърнестите продукти завършва с черен хляб и кафяв ориз, но всъщност има още толкова много, за които може да прочетете в следващите редове...

Какво точно представляват пълнозърнестите храни?
Пълнозърнестите храни включват всички зърнени култури, от които триците не са били отстранени. Много от хранителните вещества на зърнените култури са именно в триците (обвивката на зърното). Ако се отстранят по време на смилането, то голяма част от хранителните вещества се унищожават.

Кои са най-добрите и полезни пълнозърнести култури, които трябва непременно да включите в менюто си?

   - Пшеница
   - Кафяв ориз
   - Овес
   - Ечемик
   - Царевица
   - Ръж

Пълнозърнестите храни са по-хранителни в сравнение с рафинираните си събратя. Те също имат повече фибри и по този начин са много по-полезни за нашата храносмилателна система. Пълнозърнестите храни са лесно усвоими, съдържат повече антиоксиданти и могат да предотвратяват много хронични заболявания като рак, диабет, затлъстяване и запек.

В магазините вече се предлага голяма гама от пълнозърнести продукти – хлябове, тестени изделия, сладкиши, паста и т.н. Най-важното, което не трябва да забравяте, е да имате мярка – колкото и полезна да е една храна, ако я полеете обилно със майонезен сос или поръсите със сол, то тогава изобщо не е имало смисъл да си губите времето в кухнята. Хапвайте умерено и полезните храни, защото преяждането вреди и когато е с полезни храни. 

Коментари