Публикация

Предизпитни антистрес храни за ученици

Пролетта настъпи и докато някои хора се радват на цъфнали треви, храстчета, цветенца и дървенца, то други – учениците, започват да запретват ръкави за предстоящите контролни, класни, изпити за кандидатстване и други силно стресиращи дейности.


Ако и вашето дете започва да гледа налудничаво от дългите часове, прекарани над учебниците, то вие имате възможност да се намесите и да му помогнете с храната. Да, правилно прочетохте! Правилният подбор на храни може да изведе детето ви до върха на академичните висоти (ако разбира единствено стресът му пречи да влезе в хубаво училище).

Ето кратък списък на храните, които стресът ненавижда:

Портокали: Изследванията показват, че когато детето е под прекалено голям натиск, нивата на витамин С намаляват, което увеличава риска от болести. Затова включете  оранжевите цитруси в диетата на ученика. Освен на витамин С, портокалите са чудесен източник и на фолиева киселина, която е полезна за физическото развитие.

Спанак: Спанакът е богат източник на желязо и калций, както и витамин А. Желязото в спанака помага за развитието на силен имунитет и помага за социалното и когнитивното развитие по време на детството, тъй като съдейства за образуването на хемоглобин и важни ензими. Калцият, от друга страна, помага при формирането на здрави кости, а витамин А спомага за намаляването на напрежението в очите.

Вода: Подпомага храносмилането и помага да се избегнат състояния, свързани с бъбреците и чревния тракт. Тя помага за регулиране и поддържане на телесната температура. Поддържането на добра хидратация на тялото трябва да бъде от първостепенна важност и всекидневен навик, независимо дали предстоят изпити, или не.

-brr-

Мляко:
Около 600 милиграма калций дневно е задължително за учениците. Калцият е важен за физическото развитие на децата и помага за изграждането на имунитет.

Протеини: Дали чрез яйца, млечни продукти или месо, достатъчните количества протеини са задължително условие за растежа на детето. Протеините поддържат мускулатурата, физическата активност и концентрация.

Здравословни навици, които трябва да бъдат следвани по време на изпити:

Да не се пропуска закуската. Тя е здравословен начин детето да получи основни хранителни вещества. Опитайте комбинация от мляко, млечни продукти, плодове, яйца, риба, пиле и ядки за завършване на здравословно меню за закуска.

-  Без стимуланти! Опитайте се да предпазите детето от стимуланти като кофеин (кафе и чай). Ако консумира много от тях, то те могат да отключат умора и сънливост.
 
-  Учене с почивки. Когато на ученика му се налага да възприеме голям обем от материали, то е хубаво да се правят почивки, за да се подобрят нивата на концентрацията. Оставете детето да се отдаде на няколко развлекателни дейности като например игра на открито, спорт или нещо друго, което а го разтовари.

- Без нездравословна храна. Лошите въглехидрати и мазнини покачват гликемичния индекс. Това означава, че те водят до спад в енергията, ако се консумират през цялото време.

- Подходящи условия. Създайте подходяща атмосфера за учене у дома и се уверете, че помещението е добре осветено и проветриво. 

Коментари