Публикация

Не пренебрегвайте болките в гърба

Лечебният масаж има важно място за преодоляване на болките във врата и гърба.


Но е важно преди човек да започне масажите, да бъде прегледан от лекар, защото някои от причините за такива болки изискват първоначално лекарствено или друго специфично лечение.

Все пак гръбните болки най-често са предизвикани от тривиални причини – обездвижен начин на живот, съчетан с повишаване на теглото, неправилна поза при работа, грешни движения при физически усилия, спане върху нефизиологични повърхности – прекалено меки или прекалено твърди дюшеци и матраци и т.н.

Когато първоначалните сигнали от организма се пренебрегнат, болката става хронична, човек започва да се щади и да се обездвижва още повече. Следва мускулен спазъм около засегнатите гръбначни прешлени, който допълнително усилва чувството за болка и скованост. Така порочният кръг се затваря.

Самите масажи трябва да започнат при специалист, който след първоначалната серия може да покаже на партньора на засегнатия човек някои основни техники, с които масажният курс да продължи в домашни условия. По принцип един курс на лечебни масажи е 10-15 последователни процедури, след което трябва да се правят за поддържане на състоянието 1 или 2 пъти седмично.

Ефектът от масажа се подобрява значително, ако е съчетан с етерични масла. Това е особено важно за преодоляване на мускулни и ставни болки. През последните години с много добър ефект за масажи се използва олиото „Неокс”. То е абсолютно естествен продукт, който прониква много добре в тъканите и освен локално има и известно общо благотворно въздействие. Основното предназначение на масажните масла е да намалят триенето и да съдействат за по-свободни движения по време на процедурата.

Чрез масажа през кожата постъпват и редица активно действащи екстракти, които повлияват благоприятно опорно-двигателния апарат. Проникването на тези вещества се улеснява от затоплянето и от подобреното кръвообращение в третираните места. Олиото „Неокс” е балансирана комбинация от 14 автентични билки и етерични масла, използвани в аюрведичната медицина.

Те са добре известни и широко прилагани при редица хронични ставни заболявания, мускулни болки и травми. Формата е специално разработена за приложение върху ставите, като прониква дълбоко в тъканите и обезболява трайно. За третиране на голяма става са достатъчни няколко капки, приложени чрез лек масаж.

При артрозна болест приложението на билковите лечебни препарати е без противопоказания и може да става без конкретен лекарски съвет. Един лек масаж с „Неокс” дава бърз ефект, а мирисът е приятен. Липсват алергични реакции и всякакви остатъчни явления по кожата след самото проникване. Не е необходимо след това третираните телесни повърхности да бъдат измивани. Не зацапва и дрехите. При приложение се преминава през двете фази – затопляне и охлаждане, ефектът е много добър.

Важно е лечебните масажи да се прилагат върху чисто тяло, след хигиенен душ. След процедурата е добре да се осигури почивка и тялото да се запази топло. Понякога след първите масажи, особено ако са на цялото тяло, настъпва умора заради извличането на токсините от засегнатите тъкани. В такъв случай трябва да се пият повече течности, основно минерална вода и хладък чай с мед. Може да се вземе и таблетка против болки.

За трайното преодоляване на болките в гърба е необходима и известна промяна в начина на живот. Малка гимнастика сутрин, намаляване на теглото (ако е над нормата), правилен подбор на спален матрак и масаж още при първите признаци за схващане биха имали сериозен ефект.

Коментари