Публикация

Пробиотиците влизат в битка с лошия холестерол

Канадски учени са стигнали до извода, че пробиотиците, които се използват широко в медицината за преодоляване на храносмилателни проблеми след прием на антибиотици, имат отношение и към нивата на лошия холестерол в кръвта.


Оказва се, че пациенти с висок холестерол, които са приемали пробиотици по друг повод, са постигнали и снижаване на холестерола. 

Причината е, че пробиотичните бактерии се намесват в цикъла на образуването и пренасянето на мастите в организма, като в крайна сметка намаляват концентрацията им.

По принцип пробиотичните бактерии се съдържат естествено в човешкия организъм, но при съвременния начин на живот често тяхното размножаване и жизнен цикъл се потискат. Консервантите в храната, нерационалното меню и честият прием на различни антимикробни средства значително намаляват количеството на полезните бактерии в червата. 

Затова периодичните курсове с пробиотици могат да подпомогнат комплексните мерки за понижаването на мазнините с ниска плътност, които стоят в основата на атеросклеротичния процес. Другите мерки са свързани със здравословно хранене, адекватен за възрастта двигателен режим и прием на статини по лекарско предписание.

Коментари