Публикация

Необходим е фонд за ваксиниране срещу цервикален рак

Трябва спешно да се направи фонд за ваксиниране срещу рак на шийката на матката.


Това обяви председателят на Федерация Български Пациентски Форум (ФБПФ)- Теодора Захариева, по време на националната среща на  представителите на организацията през уикенда.

Тя изрази силното си  възмущение от бездействието на държавата по тази сериозна тема. „Вече пет  години участвам на кръгли маси за реализирането на ваксинация за превенция на рака на шийката на матката. Всички са съгласни колко е важно да се работи по проблема, но реално не се предприемат действия”,  коментира Захариева.

Тя беше категорична, че се отказва от участие в  подобни кръгли маси, тъй като очевидно са безсмислени. По думите й на  този етап решението е бързо да се сформира фонд, чрез който желаещите да  могат да се ваксинират, тъй като става въпрос за спасяване на човешки  животи.

ФБПФ излезе с няколко основни решения от националната си среща. Сред  тях са искания за внасянето на законопроект за сурогатното майчинство до  30-ти май 2011 г.; равнопоставеност в проследяването на бременните  ин витро и естествените бременности; повишаване на квалификацията на  АГ-специалистите по региони, с цел проследяване на бременности,  постигнати след асистирана репродукция;  публично-частно партньорство,  модернизиране и адаптация на спешната помощ; прилагане на световния  гайдлайн в критериите на НЗОК за лечение на диабет тип 1; достигане на  100% реимбурсация на скъпоструващите  биологични средства за болните от  болест на Бехтерев и други ревматологични заболявания; създаване на  етична комисия във връзка с разследването на Изпълнителна агенция по  трансплантация и Фонд за трансплантации в чужбина.

Коментари