Публикация

Болките в кръста са напълно лечими

Болките в гърба и кръста се срещат при почти всеки трети човек в най-активната възраст поради дископатия, шипове, лумбаго, ишиас, секване и други „диагнози”, добили популярност сред хората.


Причината най-често е дискогенен радикулит – едно заболяване, свързано най-вече с изправения стоеж на човека и свръхнатоварването на кръстния отдел на гръбначния стълб. Острите пристъпи най-често се провокират от неправилно движение при вдигане на тежест или след простуда. Понякога болката е толкова силна, че засегнатите не могат да станат от леглото.

Увреждането на междупрешленните дискове, които са естествени амортисьори, води до образуването на дискова херния при частично или пълно разкъсване на фиброзния пръстен и излизане на пихтиестото ядро извън пределите на диска. При това се образува особен “порочен кръг”. Притиска се нервното коренче (радикулус), което реагира с възпаление и оток в затвореното тясно пространство на междупрешленния отвор и този диско-радикулерен конфликт предизвиква още по-силна болка и спазъм на съседните мускули между прешлените с блокаж на движенията в тази област. Всъщност този блокаж е нормален рефлекс, за да се ограничат болезнените движения.

Понякога притискането е толкова силно, че прекъсва предаването на импулсите по коренчето и води до парализиране на мускулите, инервирани от това коренче, и болният не може или се затруднява да ходи на пети или на пръсти със засегнатия крак.

Разрешаването на този конфликт води до излекуване: премахване на болките и възстановяването на дейността на засегнатото коренче, а дисковият пролапс (херния) за 3 до 6 месеца се прибира спонтанно или се резорбира чрез защитните елементи на организма, като се замества от съединителна тъкан или се натрупват калциеви йони и се „самоизлекува” чрез образуване на шипове или костни мостове.

Над 30% от болните се излекуват само с покой на легло и обезболяващи средства и дори не търсят лекарска помощ. Това е така просто, че е учудващо защо толкова много хора дълго страдат от абсолютно лечимата болест и се лекуват при какви ли не „специалисти” и лечители понякога с тежки последици.

Анахронизъм е препоръката да се спи на твърдо легло, което още повече измъчва страдащите пациенти. Има се предвид да се подложи твърда опора под мекия дюшек, за да не провисва тялото надолу и да се засилва изкривяването в кръстната област, а не мазохистично да се спи по пода или на дървени миндери.

Практиката показва, че по-често до операция стигат болни, които са „намествани” от неуки „правачи”, при което може да се стигне до усложнения при уриниране, секс, парализи и други. Болките „изчезват”, но стъпалото на крака увисва и се парализира. Помнете, че от „наместване”, „газене”, „усукване” и „опъване” при самозвани лечители може да получите много сериозни вреди.

При някои пациенти не може да се отрече необходимостта от оперативно лечение, особено чрез новите инвазивни и оперативни методи за активно коригиращо лечение, особено в шийната и гръдната област. Но за тези интервенции и манипулации има вече научно доказани и обосновани абсолютни и относителни индикации и алгоритми кога, как и от кого да се правят. Но решението за инвазивна намеса не трябва да бъде взимано прибързано само заради силната болка. Всъщност именно болката е един от най-сигурните показатели, че нервът е жив и че има шанс да бъде излекуван. Затова първо трябва да се опитат другите също доказано ефективни методи за консервативно лечение, приложени от опитен и квалифициран невролог.

Много болни и техните близки не вярват, че ужасните болки могат да се излекуват напълно и успешно и те да бъдат отново нормални и щастливи хора. Тайната е в умелото съчетание на комплексна терапия от няколко вида най-съвременни медикаменти, които да преборят диско-радикуларния конфликт чрез отбъбване на подутото притиснато коренче, след което да се създадат условия то да се възстанови и да заработи нормално, а дисковете да се укрепят, както и междудисковите ставички и другите структури в тази област.

Комплексното лечение включва ново поколение медикаменти, умела индивидуална физиотерапия, съвременна рехабилитация, правилно балнеолечение, както и локално лечение с нови съвършени билкови и природни средства като различните форми от серията „Неокс”. Те не само действат противоболково и противовъзпалително, но са напълно безвредни. Затова могат да се прилагат успешно дори при пациенти със заболяване на стомашно-чревния тракт, алергии и други състояния, които ограничават възможността за конвенционална терапия.

Днес болките в кръста, причинени от дискогенни радикулити, са напълно и успешно лечимо заболяване, но само при точна диагноза и при правилна комплексна лечебна схема от знаещи и можещи специалисти.

-----------------------------------------------
Доцент д-р Борислав Герасимов, дм
Началник на Клиниката по нервни болести в Университетската болница “Света Анна” - София (бившата Окръжна болница);
Член на Американската академия по неврология; Национален експерт по невротравми към Европейската федерация по неврология; Президент на Фондация „Мозъчни инсулти - нови хоризонти”; Републикански консултант по спешна неврология
Свободен прием всеки работен ден.
Служебен тел.: 9759 170; секретарка: 9759 167,
GSM: 0888 565 688.


Коментари