Публикация

Спасиха пациент от парализа с нов метод

Млад човек е спасен от прогресираща парализа, вследствие възпаление на главния и гръбначния мозък.


Пациентът е бил настанен в неврологичната клиника на варненската УМБАЛ „Св. Марина“, след като е бил обездвижен от болестта.

Изследванията установяват, че става дума за възпалително увреждане на нервната система, което бързо прогресира и обхваща различни участъци в главния и гръбначния мозък, дължащо се на автоимунен процес.

В случая лекарите решават да приложат нов за България метод на лечение на това състояние – плазмафереза или т. нар. очистване на кръвта. Още след първите процедури пациентът сe раздвижил, като постепенно се изправя на крака и си отива вкъщи.

„Методът е нов за медицинската практика във Варна, тъй като болницата разполага с апаратурата от 2010 г. и досега не е бил прилаган при неврологично болни”, коментира доц. Вилиан Платиканов, началник на реанимацията в „Св. Марина“. Успехът с конкретния пациент показва, че неврологичните заболявания могат не само да се диагностицират, но и да се лекуват.

Методът плазмафереза е познат в България, но никога не е прилаган при това заболяване. Както при всички медицински процедури и при него има рискове от усложнения и странични ефекти, затова и подборът на пациентите е внимателен.

Освен това, лечението е скъпо и надхвърля неколкократно средствата, предвидени по здравна каса, като разликата остава за сметка на болницата, коментира началникът на Втора неврологична клиника д-р Андонова.


Коментари