Публикация

Лекари спасиха живота на 91-годишен плевенчанин

Лекари от СБАЛ по кардиология в Плевен /СБАЛК/ спасиха живота на 91-годишен мъж с остър коронарен синдром. Това съобщи д-р Сотир Марчев, изпълнителен директор на кардиологичната болница.


Той поясни, че пациентът е роден през 1919 година. Той е вдовец от село Добри дол, област Монтана. Мъжът чувствал гръдна болка в покой.

Диагнозата е поставена от кардиолога от град Лом,  д-р Милотинов, който се обадил до плевенската кардиологична болница.

От СБАЛ - Плевен транспортирали пациента от лекарския кабинет до болницата. В нея д-р Валентин Христов и д-р Панчева извършили интервенционална процедура, като на възрастния мъж са поставени два стента, на две различни артерии, които хранят стената на сърцето, но са били запушени.

Д-р Марчев, поясни, че мъжът в момента се чувства добре, като дори не се е наложило да бъде настанен за наблюдение в интензивна стая.

Това е най-възрастният пациент, който е лекуван инвазивно при тях.  

„Възрастта не е порок. Да се отказва съвременно лечение на хора, само защото са възрастни е недопустима дискриминация.” – казва директорът на кардиологичната болница.

Преди месец в болницата бе спасен живота на мъж от Червен бряг с остър миокарден инфакрт. Благодарение  на бързата намеса на плевенските кардиолози, в момента младият мъж е жив и здрав.

Коментари