Публикация

Внимавайте на кого поверявате усмивката си!

Неотдавна американски стоматолози извършиха безплатни прегледи на хората в родопското село Селча във връзка с благотворителна кампания.


Този скандален случай предизвика реакция от страна на Българския зъболекарски съюз (БЗС), който поиска от Министерство на здравеопазването да се направи проверка защо е допуснато това.

Според д-р Николай Шарков, председател на БЗС, чужденците са добре дошли у нас само ако спазват закона. Известни са и други случаи на посещения на самозвани според д-р Шарков зъболекари - втори, трети курс студенти от САЩ и Италия, които са преглеждали хора. Според БЗС упражняването на медицинската професия, в това число и денталната, е регламентирано със закон, където е записано, че това става след признаване на дипломата за квалификация в Министерството на здравеопазването.

Всички прегледи се извършват само в регистрирани подвижни или неподвижни кабинети, като подвижните обикновено пребивават 3 месеца в едно населено място. За тях обаче трябва да се погрижат общините, защото са обвързани със средства. Такъв кабинет например работи в Монтана.

За прегледите на зъбите най-важна е стерилността. „Не може във въпросното село да има лекарски кабинет, а прегледите да се извършват в ученическата столова” – казва д-р Шарков. При липсата на стерилност можете да се заразите от хепатит и СПИН, другите рискове са високо кръвно, диабет и други заболявания, противопоказни на манипулациите. Наглед елементарни неща могат да бъдат фатални за пациента, обяснява д-р Шарков.

За допуснатия случай в родопското село законът предвижда санкция от глоба или затвор. Според БЗС често кметовете на различни села в страната не искат да се съобразяват с правилата заради бедността на населението и невъзможността му да се лекува при стоматолози в града.

Според д-р Шарков безплатно здравеопазване няма. За да се направи атрактивно за младите специалисти работното място в малките населени места, заплащането трябва да бъде с 20% повече. Необходимо е сериозно увеличаване на бюджета, за да се направи пакет за денталното лечение на гражданите след 18-годишна възраст или поне да се изравни с този на децата.

Общините също трябва да вложат средства в създаването на кабинети и да сключат договор с дентален специалист, който ще преглежда няколко пъти в седмицата.

В заключение д-р Шарков сподели, че за решаването на проблемите, както и за гласуването на нов бюджет, ще е необходима не само подкрепата на всички организации, но и на цялото общество. 

Коментари